Doneti planove o unapredjenju polozaja osoba s invaliditetom

BEOGRAD, 13. jula 2012. (Beta) - Zaštitnik gradjana saopštio je u petak da je Ministarstvo rada i socijalne politike propustilo da donese akcione planove za sprovodjenje Strategije unapredjenja položaja osoba sa invaliditetom, zbog čega je ostvarivanje prava tih osoba znatno otežano i usporeno.

U saopštenju se navodi da je zaštitnik preporučio Ministarstvu da obavesti Vladu o razlozima zbog kojih nije pripremilo te dokumente i da bez odlaganja preduzme sve mere i aktivnosti kako bi budući akcioni planovi bili pripremljeni u predvidjenom roku i u skladu s ciljevima Strategije.

Zaštitnik je naveo da je Ministarstvo propustilo da pripremi za usvajanje tri akciona plana, za periode 2007 do 2009, 2009 do 2011, 2011 do 2013. godine, iako je Vlada Srbije 2006. godine usvojila Strategiju unapredjenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji.

"Ovakvim postupkom prava osoba sa invaliditetom su znatno otežana i usporena, što se odražava i na unapredjenje njihovog položaja", naveo je zaštitnik.

Pogledajte još