Dačić: Vodiću vladu tako da me narod razume

Dačić je rekao da je razlika u odnosu na prethodne vlade ta što postoji opšti koalicioni sporazum, a suštinska ta da ne smatra da je ovo kraj, već početak, jer ne želi radi taj posao kako bi bio upisan u istoriju kao premijer, već da ostvari rezultate.

U emisiji "Reč na reč" RTS-a, Dačić je rekao da će posao obavljati na jasan način da ga "čitav narod razume".

Dačić je naglasio da Vlada Srbije mora da bude tim i da ne želi da iznosi predloge na glasanje."Vlada mora da bude tim i oni koji učestvuju u vladi imaju saglasnost. Čim smo se saglasali, mislim da neće biti problerma u funkcionisanju vlade", rekao je on i dodao će svako od političara u njoj dokazivati koliki teret može da iznese i pokaže odgovornost.

On je kazao da su prilikom prethodne vlade bili potpisani sporazumi među strankama koje su je činile, a da sada postoji opšti koji je prvi deo koalicionog sporazuma o zajedničkim političkim ciljevima i kako ih postiće.

"U svakom slučaju postoje ideje na kojima će morati da se radi za vreme četvorogodišnjeg mandata koje predstavljaju određene promene", rekao je Dačić i naveo da je ovo prilika i da Srbija ima novu šansu u oblasti poboljšanja svog položaja i ekonomsko-socijalne politike u kojoj, kako je kazao, treba da budu najveće promene.

Na pitanje kakvu saradnju očekuje s liderom SNS Aleksandrom Vučićem, Dačić je odgovorio da očekuje da će ona biti u interesu Srbije i njenih građana i dodao da je ponekad i dobro da nema nekog emocionalnog odnosa."Ovde je u pitanju posao koji treba da se obavi", dodao je mandatar. Dačić je napomenuo da je razgovarao I sa Sulejmanom Uglajninom I da će razgovarati sa predstavnicima SVM.

Prema njegovim rečima, bolje je imati jake ljude u vladi nego da ona bude pozorište u kome samo očekujete da dobijete aplauz.

Za mesec dana će biti iznet program ekonomskog oporavka, gde će biti i ušteda i podsticanja proizvodnje i društvenog rasta, rekao je Dačić i ponovio da neće biti zamrzavanja plata i penzija.

Govoreći o dogovorima oko vlade, Dačić je istakao da je raspodela resora mogla biti obavljena za nekoliko dana, ali da je prioritet bio da se dogovore zajednički politički ciljevi.

"Ovde je reč o sudbinskim pitanjima kako će izgledati Srbija", istakao je Dačić i dodao da je SNS imala korektan predlog kada je reč o resorima imajući u vidu broj poslanika i da se nisu računali koeficijenti prema tom broju.

Dačić je ponovio da će PUPS-u pripasti sektor za rad i socijalna pitanja, da URS ima dva resora i da će se u narednim danima razraditi struktura vlade.

On je kazao da se trude da ostane 15 ministarstava, ali da će imati u vidu i mišljenja određenih institucije kako što su crkve, sportska društva, Olimpijski komitet…

Izvor: Tanjug.rs

Pogledajte još