Surčin kao letnje sklonište

Opštinu Surčin sa oko 50.000 stanovnika sačinjava sedam sela - pored Surčina, tu su Jakovo, Boljevci, Progar, Bečmen, Petrovčić i Dobanovci. Pravi reprezent razvoja i turističke ponude poslednjih godina je Bojčinska šuma u Progaru i manifestacija koja svake godine potraje po tri, četiri meseca, Bojčinsko kulturno leto.

Mnoge su zvezde priredile od 2009. sjajne, izuzetno posećene i uvek besplatne koncerte na obodu grada – svetska diva Candy Dulfer, Bajaga i instruktori, Dado Topić, Vlada Divljan, Neverne bebe, Haris Džinović i drugi a odigrane su i brojne pozorišne predstave. Tik uz pozornicu je nekoliko bungalova kao i dva restorana a šetnja trim stazom koja je prijatna čak i na tropskim temperaturama vodi do – rezervata mangulica. Ništa neobično, ljudi iz tih krajeva znaju nekad čak i da uzmu slobodan dan na poslu kad je na redu svinjokolj.

Nautičko selo Biser

(old_image)

Boljevci poseduju pravo, mnogim Beograđanima neznano blago – nautičko selo Biser, jedino tog tipa u Srbiji. Čini ga šesnaest moderno opremljenih kućica na vodi koje se izdaju po veoma pristupačnim cenama. Raj za odmor na reci uz mogućnost brojnih sportskih aktivnosti u okolini i savršenstvo ukusa oličeno u ribljoj čorbi.

S klub“ u Jakovu je uveliko poznat mnogima van lokala. Nemali broj Beograđana elegantno zaobiđe kupališta u svojoj okolini i zaputi se upravo ovde. Specifični otvoreni bazeni su prevashodan razlog konstantno velike posete, pogotovo sredom kada je cena svega 200 dinara.

Etno galerija Stajkov, Vinarija Sekulić, Salaš Stremen, Muzej vazduhoplovstva, samo su neka od mesta koje takođe vredi posetiti. Opština Surčin je u značajnoj meri razvila izletnički turizam, u tu sliku se uklapaju i redovni izleti brodićem od novobeogradskog Bloka 44 što je, pogotovo za one koji nisu motorizovani, svakako mnogo prijatniji užitak od onog koji pružaju „šesto i kusur“ autobusi.

Detaljnije o turističkoj ponudi na sajtu J.P. za turizam Surčin www.turizamsurcin.com.

Pogledajte još