Klimtov "Poljubac" za najlepšu subotu na Googleu

Googleovu početnu stranicu danas krasi jedno najlepših dela čovekove kreativnosti, a svakako najpoznatija slika Gustava Klimta - "Poljubac" koju je naslikao između 1907. i 1908. godine. Taj period se smatra njegovim "zlatnim" razdobljem i vrhuncem umetničkog stvaralaštva.

"Poljubac" prikazuje par priljubljenih tela obavijenih raskošno ukrašenom odećom na obali pokrivenoj cvijećem na zlatnoj pozadini.

Ovo Klimtovo remek-delo se nalazi nedaleko od nas - u Beču, u galeriji dvorca Belvedere koji ti preporučujemo da posetiš ako te put nanese u ovaj lepi grad.

Gustav Klimt (Baumgarten, 14. jul 1862. — Beč, 6. februar 1918) bio je austrijski simbolistički slikar i jedan od osnivača Bečke secesije. Njegovi radovi obuhvataju slike, murale, crteže i druge umetničke discipline, naročito primenjene umetnosti. Danas su većim delom izloženi u Bečkoj secesionoj galeriji. Klimtov primarni subjekt bilo je žensko telo, i njegovi radovi su prožeti eroticizmom. Veliki broj njegovih crteža su u privatnim kolekcijama bečkih kolekcionara koji ih čuvaju kao najveće blago.

Pogledajte još