Stogodišnjica kaubojskih igara

OTAVA, 16. jula 2012. (Beta) - Jedan od najvećih dogadjaja na otvorenom prostoru u svetu, Stampedo u Kalgariju, ovog jula obeležava stotu godišnjicu.

Tim povodom otkrivena je spomen-ploča kojom se Stampedo proglašava "dogadjajem od nacionalnog istorijskog značaja". "Kanada se ne može zamisliti ako se ne setimo i Stampeda u Kalgariju", izjavio je otkrivajući spomen-obeležje državni ministar Ted Menzis.

"Stampedo ima značajnu ulogu u očuvanju ključnih istorijskih elemenata u načinu života zapadne Kanade, kao i kulturnoj tradiciji domorodačkih stanovnika", rečeno je u izjavi.

Centralnoj paradi prisustvovao je i kanadski premijer Stiven Harper (Stephen), dugogodišnji Kalgarijanac i poslanik iz biračkog okruga u jugozapadnom Kalgariju.

Prve kaubojske igre u Kalgariju održane su 1912. godine, a organizovao ih je jedan zabavljač uz podršku četvorice odgajivača stoke. U čast povratka kanadskih vojnika-učesnika prvog svetskog rata 1919. godine organizovan je "Veliki pobednički Stampedo".

Danas se Stampedo opisuje i kao "najveći šou na Zemlji na otvorenom prostoru" koji privlači milion posetilaca godišnje. Stampedo uključuje paradu, zatim jedan od najvećih kaubojskih rodea, poljoprivrednu izložbu, izložbe Indijanaca i drugih domorodaca, koncerte i mnoge druge zabavne i prigodne programe.

Pogledajte još