Rog: Dodatni broj vojnika nam daje mir

Samo 11 dana pre ceremonije otvaranja, Rog je rekao da su organizatori "pokazali na pravi način šta je fleksibilnost" da bi izašli na kraj sa time što privatna bezbednosna kompanija G4S nije obezbedila dovoljan broj redara - na šta se gleda kao na veliku sramotu za domaćina.

Zbog toga će britanska vlada morati da angažuje dodatnih 3.500 vojnika, povrh 7.500 koji su već angažovani da čuvaju objekte i osetljiva mesta.

"Dodatni broj vojnika nam daje mir", rekao je Rog.

U ogromnu operaciju obezbeđenja Olimpijskih igara uključeni su i borbeni mlaznjaci, rakete zemlja-vazduh na krovovima zgrada i nosač aviona na Temzi.

Uprkos svim tim silnim merama, Rog je ocenio da Igre neće biti zagušene obezbeđenjem koje je bilo prvi prioritet MOK još od 1972. godine kada su teroristi ubili 11 izraelskih sportista u Minhenu.

"Oni neće jurcati naokolo sa mitraljezima. Biće spremni da intervenišu, a ovo je politika na svim Olimpijskim igrama od Minhena '72. Uvek je obezbeđenje bilo na mestu, ali ne previše upadljivo, nenametljivo, i ono sigurno neće pokvariti zabavu", rekao je Rog.

Predsednik MOK je rekao da je njegova organizacija na vreme bila obaveštena o problemima obezbeđenja, ali i da je dobio uverenje vlade da će biti sprovedene prave mere.

Beta

Pogledajte još