Na granicama – sve veće gužve

Uobičajene gužve na graničnim prelazima i glavnim putnim pravcima u toku letnjih meseci, kad je zbog turističke sezone znatno povećan broj putnika, još će se pojačati predstojećeg vikenda, ocenila je u izjavi Tanjugu predstavnica službe za odnose sa javnošću u Republičkoj upravi carina, Snežana Kontić. Kontićeva je naglasila da su najkraća zadržavanja na prelazu Horgoš prema Mađarskoj − oko pet minuta i na Kelebiji do 15 minuta, dok su na ostalim prelazima zadržavanja znatno duža. Na graničnom prelazu Batrovci za Hrvatsku, prema njenim rečima, dužih zadržavanja na strani Srbije juče nije bilo, ali ima sa hrvatske strane, jer je u toku rekonstrukcija puta. Prošlog vikenda su na ovom graničnom prelazu zabeležene velike gužve pa su putnici za prelazak čekali od tri do pet sati, kao i na prelazu Gradina, koji je bio izuzetno opterećen zbog povećanog priliva putnika iz Bugarske i Turske. Na Gradini nema dužih zadržavanja za teretni saobraćaj, ali se kamioni ipak nešto duže zadržavaju na bugarskoj strani. Zadržavanja nema na graničnim prelazima prema Crnoj Gori, kao i na graničnom prelazu Badovinci, istakla je Kontićeva.

Putnici su se juče na graničnom prelazu Preševo zadržavali oko 15 minuta, ali su u toku prošlog vikenda bile velike gužve i na prelaz se čekalo dva do tri sata, a povremeno su automobili formirali i pet kolona. Razlog za ovakve gužve je, kako je objašnjeno, činjenica da Makedonija ima znatno bolju propusnu moć i mnogo više traka, tako da se na srpskoj strani stvaraju „čepovi“. Granični prelaz Čukarka kod Preševa svakim danom beleži sve veći broj putnika koji prelaze granicu zbog odmora u Grčkoj i prema proceni granične policije za vikend tim pravcem treba da pređe između deset i 15 hiljada putnika koji će čekati najmanje dva sata. Prema rečima komandira pogranične policije Dragana Ristića, gužve na ovom graničnom prelazu biće svakodnevne sve do kraja avgusta, a dnevno se u proseku očekuje oko 20 hiljada putnika. Pomoćnik direktora Republičke direkcije za puteve, Dušan Drinjaković, izjavio je Tanjugu da zadržavanja ima i na naplatnim rampama na autoputu prema Hrvatskoj jer su u toku radovi na nekoliko putnih deonica. Prema njegovim rečima povremeno se stvaraju gužve na naplatnim rampama na Bubanj Potoku i na ulasku u Niš, ali je to, kako je ocenio, pre svega posledica manjka radnika. Drinjaković je podsetio i da je u toku istraga koja se vodi zbog nelegalne naplate putarine („drumska mafija“), pa je Direkcija ostala bez velikog broja zaposlenih na naplatnim rampama, ali će se, prema njegovom uverenju, taj problem uskoro rešiti. Vlada Srbije je, naime, dala saglasnost da Direkcija uskoro postane javno preduzeće, kada će se steći uslovi za prijem novih radnika.

Drinjaković je ukazao da problema takođe ima i na pravcu prema Pirotu gde je zbog radova na sanaciji 13 tunela u Sićevačkoj klisuri propusna moć znatno smanjena, a na magistralom putu Niš-Pirot od 1. jula do 15. novembra važiće režim obustave saobraćaja. „Umesto dosadašnjih dnevnih obustava, zabrana saobraćaja za sva vozila važiće svakog dana od osam sati uveče do šest sati ujutru“, rekao je za Tanjug načelnik policijske uprave u Pirotu Slavoljub Madić. Kamioni sa prikolicom i šleperi kroz Sićevačku klisuru moći će da prolaze samo u vreme otvorenog saobraćaja, a sva ostala vozila biće usmeravana na zaobilazni regionalni put Niška Banja−Jelašica−Ploče. (“Pregled”)

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.