Moguće je stati na put sidi

- Dolazimo do zaključka da je moguće delovati na infekciju - rekao je Fauči. Američki virusolog je naglasio da nije reč o izlečenju od side i da još nije poznato ni da li je to moguće.

On kaže da savremena medicina ima na raspolaganju veoma efikasne lekove koji mogu da virus side drže pod kontrolom i koji omogućavaju da zaražena osoba ostane u relativno dobrom zdravstvenom stanju.

Rezultati kliničkih ispitivanja, koji su nedavno objavljeni, ukazuju da neki od tih lekova mogu da spreče stvaranje infekcije kod seropozitivnih osoba, što navodi na zaključak da je moguće značajno smanjiti širenje virusa koji uzrokuje sidu, smatra Fuči.

On podseća da se u poslednih deset godina broj obolelih od side godišnje smanjivao za oko 1.5 odsto, i da to ukazuje da je definitivno iskorenjivanje tog virusa cilj koji ne može biti postignut u kratkom vremenskom roku.

Prema njegovim rečima, u slučaju da se pronađe način da se stane na put pandemiji side, prvi put bi posle dugo vremena postojale generacije koje ne rizikuju dobijanje tog opasnog virusa.

Entoni Fauči naglašava da je ostvaren značajan napredak u potrazi za vakcinom protiv side, ali da predstoji još mnogo posla, kako bi se to definitivno i postiglo. On kaže da su sredstva neophodna za borbu protiv side zbog ekonomske situacije i dalje nedovoljna, ali da ispitivanja ipak napreduju.
Beta

Pogledajte još