Nemački političari žele da se Blateru oduzme orden

BERLIN, 17. jul 2012. (Beta) - Političari vladajućih i opozicionih stranaka u Berlinu traže da nadležne nemačke vlasti razmotre mogućnost da se predsedniku Svetske fudbalske federacije Jozefu Sepu Blateru oduzme najviše nemačko priznanje - savezni orden za zasluge.

Političari vladajuće Hrišćansko-demokratske unije, kao i opozicionih socijlademokrata, zelenih i levice žele da priznanje koje je Blateru dodeljeno 2006. za doprinos odluci o održavanju svetskog fidbalskog prvenstva u Nemačkoj bude oduzeto.

Jer, kako naglašavaju, držvano tužilaštvo u Cugu u Švajcarskoj dokumentovalo je umešanost Blatera u aferu vezanu za firmu ISL koja je potplaćivala funkcionere FIFA.

"Sep Blater je simbol endemske korupcije u FIFA, to je dokazano. Zato savezni orden za zasluge treba da mu bude oduzet", rekao je poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu Rajnhard Bitikofer.

Članica Odbora Bundedtaga za sport, takodje političarka Zelenih Viola fon Kramon zatražila je od predsednika države Joahima Gauka da razmotri mogućnost oduzimanje ordena Blateru.

Pogledajte još