Zvezde odaju poštu preminulom Džonu Lordu

LONDON, 17. jula 2012. (Beta) - Svetske muzičke i filmske zvezde odaju u utorak poštu Džonu Lordu, legendarnom klavijatursti i jednom od osnivača grupe Dip parpl, koji je u ponedeljak preminuo u Londonu u 72. godini.

Bi-Bi-Si prenosi deo poruka sa društvenih mreža, u kojima muzičari žale zbog smrti Džona Lorda i sećaju se njegove bogate karijere, nazivajući ga "legendom", "najvećim", "jedinstvenim".

"Fantastičan pijanista i kompozitor", objavio je britanski bend "Kinks" na Tviteru, a Di Snajder iz grupe Tvistid Sisters (Twisted) napisao je "Fenomenalan muzičar i pravi džentlmen".

"Tužan dan za rokenrol. Džon Lord je preminuo, jedan od najvećih, najčvršćih zvukova u hevi-metalu. Jedan jedini", reči su Sleša (Slash), jednog od najvećih gitarista današnjice, bivšeg člana Ganz end rouzis.

Džon Lord bio je jedan od osnivača britanske grupe Dip Parpl 1968. godine i bio je koautor nekih od najvećih hitova, poput "Smoke On The Water".

Učio je da svira klavir kao dete, a potom se "zarazio" muzikom jednog od rokenrol pionira Džerija Li Luisa i džez organiste Džimija Smita.

Pored rok-muzike, komponovao je i svirao sa Kraljevskom filharmonijom u Rojal Albert Holu 1969. godine.

Prošle godine je objavio da boluje od raka, saopštivši obožavaocima da će nastaviti da piše muziku kao deo terapije.

Pogledajte još