YouTube reporteri preselili život na "mrežu"!

Jedan od najboljih primera nove vrste interaktivnog vizuelnog YouTube-novinarstva jeste način na koji su praćeni događaji tokom i nakon cunamija koji je pogodio Japan 2011. godine. Apsolutni šampioni gledanosti svega sedam dana nakon što je zemljotres izazvao razorni talas, bilo je 20 snimaka na YouTube-u koji nisu profesionalni, već privatni snimci katastrofe osoba koji su se našli na licu mesta. Zajedno ovi snimci su skupili skoro 100 miliona pregleda.

- Građani snimaju vesti i dele ih sa ljudima širom sveta. Takođe, dele i snimke profesionalnih novinara. Novinske agencije koriste materijal običnih građana i ubacuju ga u svoje novinarstvo. Ljudi su prihvatili ovo preklapanje gledanja i deljenja vesti, što za rezultat ima potpuno novu vrstu televizijskog novinarstva - piše u izveštaju američkog istraživačkog centra "Pew" koji se bavi istraživanjem javnog mnenja, demografskim studijama i analizom medijskog sadržaja.

Ono što je sada aktuelni trend u prožimanju sadržaja koji stvaraju "profesionalni i neprofesionalni reportera", "Pew" opisuje kao svojevrsno partnerstvo između tradicionalnih medija i građanskog novinarstva. Razlog za uveđenje pojma "partnerstva" jeste činjenica da, iako snimci sa najviše pregleda na YouTube-u pripadaju građanima, broj pregleda im raste neverovatno brzinom tek kada ih iskoriste tradicionalni mediji.

Rezultati istraživanja centra "Pew" pokazali su da najviše pažnje privlače snimci prirodnih nepogoda, a da više od 70 posto vesti stiže od izvora izvan Sjedinjenih Američkih Država. Ono što je posebno interesantno jeste da ličnosti ne privlače ni približno pažnje kao dešavanja.

Međutim, iako je gledanost YouTube-reportaža izuzetno velika, i dalje ovu "bitku" dobija tradicionalna televizija čije vesti i dalje imaju najviše gledalaca.

Ipak, da li je YouTube-budućnost već stigla?

Pogledajte još