Zavisnost od Fejsbuka jedna od najgorih!

Decenijama su glavni poroci bili kocka, alkohol, lake droge i cigarete, a poslednjih godina, sa naglim razvojem tehnologija, primat je preuzela zavisnost od Interneta.

Proveravanje statusa na društvenim mrežama stvara jaču zavisnost od cigareta i alkohola, ustanovili su naučnici iz Čikaga, a s tom tvdnjom slažu se i stručnjaci iz Srbije. Iako je sa skoro tri miliona otvorenih Fejsbuk profila Srbija među prvih pet zemalja u svetu po broju ljudi na toj društvenoj mreži, kod nas ova zavisnost nije u dovoljnoj meri prepoznata kao problem

- Raznovrstan sadržaj koji ove mreže nude čini ih pogodnim za stvaranje zavisnosti. Međutim roditelji često smatraju da su im deca bezbedna dok su u svojoj sobi za kompjuterom, daleko od, kako kažu, “pravih“ poroka - priča psiholog Jelena Marković.

REŠI TEST: Da li ste zavisni od Fejsbuka?

U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti objašnjavaju da se ova zavisnost u našoj sredini još ne smatra problemom, iako predugi boravak za računarom može znatno da ošteti ličnost. Jasan pokazatelj preterane upotrebe društvenih mreža jeste zanemarivanja navika i obaveza, higijene, kao i kontakata sa drugim ljudima.

- Preterana upotreba tehnologija utiče na to da mladi budu skloniji anksioznosti, depresiji, psihološkim poremećajima. Iako su simptomi zavisnosti isti, terapija odvikavanja je drugačija jer se sa korišćenjem društvenih mreža ne prestaje u potpunosti, nego je cilj da se ono svede na normalnu meru - priča Markovićeva.

Pogledajte još