Previše šminkanja vodi u dijabetes?!

Da preterivanje sa šminkom nikad nije dobro možemo videti i na licima žena koje izgledaju skoro kao klovnovi. Međutim, ovakve navike pojedinih dama ne predstavljaju problem samo u estetskom smislu, već i u zdravstvenom, prenosi "Metro-portal".

Tim naučnika iz Zdravstvenog centra "Birmingham and Women's Hospital" je sproveo opsežnu studiju koja je dala iznenađujuće rezultate u pogledu štetnosti velikih količina šminke.

Naime, oni su analizirali urin 2350 ispitanica i ustavnovili da su žene s visokim ftalata u telu imaju dvostruko veći rizik za razvoj dijabetesa.

Ftalati su hemikalije koje se upotrebljavaju u izradi plastike, i mogu se naći u svakom pakovanju kozmetičkih proizvoda, a na žalost i u mleku, maslacu, pilulama i sličnim proizvoda koji su u direktnom dodiru s ambalažom.

Isti ti ftalati već su bili predmet istraživanja koja su dokazala da izazivaju neravnotežu hormona u telu, pritom povećavajući rizik od raka testisa i raka dojke.

Naučnici, međutim, nisu otkrili kako da se izbegnu ove štetne materije, jer se u današnje vrijeme većina takvih proizvoda pakuje u plastičnu ambalažu.

Pogledajte još