Solarna joga osvaja Srbiju

S media navodi da je u metoda koja se vekovima primenjuje u Indiji, gde se verovalo se da je solarna joga siguran način da se ostane mlad i dugovečan.

Sunyoga je praksa koju mogu da primenjuju osobe svih generacija, bez obzira na religijsko opredeljenje, tvrde sunjogisti.

San joga se sastoji od svakodnevnog gledanja u sunce za vreme sigurnih sati u toku dana - prilikom prvog sata izlaska odnosno zalaska sunca. U sunce se na početku praktikovanja ove veštine gleda oko desetak sekundi, a potom se dužina gledanja povećava. Posle šest do devet meseci gleda se neprekidno do 45 minuta, što je veruju sunjogisti, gornja granica.

Terapija?

Sanjogisti veruju da za vreme gledanja u sunce ljudski organizam prolazi kroz različite faze isceljivanja. Krajnji cilj je potpuno izlečenje od fizičkih bolesti i rešavanje psihičkih problema, otklanjanje strahova, razbijanje blokada...

Posle pola godine do devet meseci upražnjavanja solarne joge apetit se drastično smanjuje. Tvrdi se da nakon nekog vremena pravilne primene solarne joge ljudski organizam menja i da mu je potrebno sve manje hrane

Vesna Brankov koja već sedam godina praktikuje sunyogu, kaže za S media, da je dobrobit celog organizma mnogo važnija nego način ishrane.

Ljude koji su ovladali sposobnošću manipulacije sunčevom energijom sunjogisti nazivaju “oni koji se hrane Božjom hranom”

- Istina je da se apetit vremenom smanjuje, da su čula izoštrenija, tako da se spontano prelazi na vegetarijansku ishranu ili neke druge načine ishrane koji ne sadrže procesiranu “jaku hranu” (slanu, masnu, začinjenu i kaloričnu). Moja ishrana je uravnotežena - kaže Brankov.

Ona tvrdi da veoma dobro podnosi ekstremnu vrućinu i hladnoću, da nema glavobolje i alergije

Brojni u Nemačkoj, Britaniji, Australiji

Sledbenici bredarijanske sekte veruju da mogu da žive isključivo od sunca i da energija koju uštede izbegavajući varenje hrane i pića može da se transformiše u fizičku, emocionalnu i spiritualnu energiju. Oni su sve brojniji u Nemačkoj, Britaniji i Australiji.

Zbog principa ove veštine, solarna joga koja se praktikuje bez nadzora iskusnog vođe može biti veoma opasna, a u Švajcarskoj i Australiji je već odnela i prve žrtve.

Dve sredovečne žene su umrle, jer su poverovale u ono što su čule i videle u medijima i samostalno primenjivale ovu metodu, “hraneći “ se isključivo sunčevom svetlošću.

Sunyoga u Srbiji

S media izveštava da u Srbiji postoji nekoliko hiljada osoba koji redovno praktikuju solarnu jogu, a mnogo više onih koji je primenjuju povremeno.

Vesna Brankov imala je priliku da sarađuje sa učiteljima ove veštine, a sve koji su zainteresovani poziva da se pridruže i poslušaju njegova predavanja.

- Nikoga ne treba ubeđivati u bilo šta, pa ni u solarnu jogu. Svako može sam da istraži ono što ga interesuje i da proveri da li to funkcioniše ili ne. Sunyogi Umašankar je veliki učitelj iz Indije koji je dobro prihvaćen u Srbiji, jednostavan, skroman, strpljiv i veoma inspirativan učitelj koji praktikante sunyoge podučava kako da postignu samoostvarenje, tj.prosvetljenje kroz sunyoga praksu - kaže Vesna Brankov.

Pogledajte još