Srbija ubedljiva protiv Saudijaca

POREČ, 22. januara 2009. (Beta-Fonet(old_image)) - Rukometna reprezentacija Srbije pobedila je u Poreču selekciju Saudijske Arabije sa 38:29 (21:13) u poslednjem, petom kolu Grupe D i plasirala se u drugu fazu Svetskog prvenstva u Hrvatskoj. 

Reprezentacija Srbije plasirala se u drugi krug takmičenja na Svetskom prvenstvu u Hrvatskoj, pošto je večeras pobedila Saudijsku Arabiju, a Egipat savladao Brazil. U nastavku će se sastati sa selekcijama Nemačke, Poljske i Makedonije. 

Odličan početak meča Srbiji je doneo vođstvo od 4:0, a prednost je nastavila da raste do 20. minuta, kada je bilo 14:6.

Osam golova razlike iznosila je i prednost Srbije na kraju prvog poluvremena u kome su "orlovi" čvrstom odbranom protivnike terali na brojne greške u napadu i lako posle brzih kontri dolazili do golova.

Saudijci su, međutim, početkom drugog poluvremena zaostatak smanjili na svega četiri gola 22:26, pre svega zahvaljujući Mustafi Alhabibu, koji je u u prvih 15 minuta nastavka igre postigao pet golova.

Srbija je, ipak, uspela da odbije napad protivnika i malom serijom od 3:0 ponovo stekne ubedljivu prednost 29:22. Ubrzo su srpski rukometaši stigli i do dvocifrene razlike 34:24 i potom rutinski priveli meč kraju.

Najefikasniji u timu Srbije bio je Dobrivoje Marković sa sedam golova, dok je kapiten Mladen Bojinović postigao šest.

Alhabib je meč završio sa šest golova, koliko je postigao i Bandar Alharbi. 

Kapiten rukometne reprezentacije Srbije Ratko Nikolić izjavio je večeras da je ekipa ispunila svoj cilj plasmanom u drugi krug Svetskog prvenstva u Hrvatskoj.

"Idemo iz utakmice u utakmicu, pa da vidimo dokle ćemo dogurati. Mi ćemo se boriti, a videćemo za koje će to mesto biti dovoljno", rekao je Nikolić i dodao da će biti jako teško.

Golman rukometne reprezentacije Srbije Dimitrije Pejanović smatra da ne treba da se prave "računice".

"Eto, došli smo do cilja. Jedino što smo mogli da odigramo malo ozbiljnije - bilo je protiv Brazila. Mislim da smo sasvim solidno odigrali taj prvi deo i da zasluženo nosimo dva boda, što je jedan veliki plus za nas", rekao je novinarima u Poreču Pejanović.

Prema njegovim rečima, u nastavku takmičenja čekaju ih veoma dobre reprezentacije.

"Najbolje je da ne pravimo neku računicu. Pravili smo, pa smo izgubili od Brazila. Eto. Idemo u drugu fazu, utakmicu po utakmicu, pa ćemo videti šta će biti", rekao je Pejanović.

On je dodao da u svaku utakmicu ekipa mora da ulazi maksimalno koncentrisano.

"U poslednjih šest dana igrali smo pet utakmica. Šansu vidim protiv svih reprezentacija, jer smo pokazali da možemo da igramo protiv Evropskog prvaka. Jedini naš problem su povrede, koje mnogo utiču na našu igru. Nadam se da ih više neće biti, jer nemamo zamene", rekao je Pejanović.

Reprezentativac Srbije Žarko Šešum ocenio je da posle poraza od Brazila ljudi više nisu verovali u ovu ekipu.

"Pobedili smo Norvešku i idemo u drugi krug da se nadigravamo. Čekaju nas jaki protivnici. O Nemačkoj ne treba trošiti reči. Poljska i nije igrala tako dobro, ali ima odlične pojedince koji mogu da 'bljesnu' u svakom trenutku. Makedonije je iznenađenje. To je reprezentacija koja je u usponu kao i mi. Ima sjajnog Kire Lazarova. Iz utakmice u utakmicu, pa kako bude", rekao je Šešum.

Na Svetskom prvenstvu sutra je slobodan dan, prvu utakmicu u drugoj fazi Srbija će igrati u subotu, a protivnik će joj biti Nemačka

Srbija - Saudijska Arabija 38:29 (21:13) 

Srbija: Pejanović (9 odbrana),Stanić (2),Kojić 3, Ćuruvija 3, Šešum, Vujin 4, Vučković 5, Stojanović 1, Toskić 1, Ilić 5, Bojinović 6, Marković 7, Prodanović 3, Nikolić 1. 

Saudijska Arabija: M. Alsaed (12 odbrana), Alobaidi, K. Alsaed, Alkhudaimi, Šakhor 2, Ahmed Alabdulali 1, Alflati 4, Alsalem 3, Alhabib 8, Alobaidi 2, A. Alharbi, B. Alharbi 6, Abdulah Alabdalali, Alanbavi 3.

Druga faza takmičenja (od 24. do 27. januara)

Grupa 2 (Zadar)
Nemačka 4
Danska 4
Makedonija 2
Srbija 2
Poljska 0
Norveška 0

Pogledajte još