Novi album grupe "Kler" - besplatno!

Posle dva EP-a objavljenih za hrvatsku kuću „Listen Loudest“, grupa Kler svoj prvi LP „Ti si iz ovog grada“ izdaje u Srbiji, za RockSvirke. Snimanje je trajalo od avgusta do decembra 2011. godine u novosadskom studiu „Vilenjak“.

Snimanje albuma 'Ti si iz ovog grada' proteklo je tako da sam ja platio 95 odsto snimanja, a basista Zukić preostalih pet odsto, dok ostali koji su učestvovali u snimanju nisu platili ništa, ali to ne znači da su oni nešto loši ljudi, naprotiv, oni su možda bolji ljudi 95 odsto od mene sigurno, a od od basiste Zukića pet odsto“ – kaže kroz šalu frontmen grupe Kler Branislav Branja Baturan.

Na albumu se nalazi jedanaest pesama u produkciji Saše Milankova Mipla. Za miks i mastering bio je zadužen Lazar Živanac, a obojica pomenutih su se bavili tonskim snimanjem.

Za dizajn omota zaslužna je Jelisaveta Dragojlović, a fotografiju na njemu uslikao je Bogdan Mijović.

„Ulica je mene rodila i od kad znam za sebe radim to,
Hodam između zgrada i vučem noge sivim asfaltom“

Pesme nisu pisane svrsishodno po projektu, nastajale su polivalentno, u periodu od 2006. do 2011, većina govori o nekim ženama: „Skriveni bol“, „Ti si iz ovog grada“, „Vjetar u kosi“, „Noć“, „Daj mi malo vodice“, „Ljubav nije fol“. Tako da vas na albumu očekuje preko 40 minuta čistog rock and roll-a i melanholične i dirljive ljudske priče, predstavljene na jednostavan način jer su „najveće istine najjednostavnije.“

„Pesma ’Živio’ je o prijatelju koji je zapalio za Feniks, Arizonu nakon što je proteran iz svoje zemlje gde je istovarao džakove. U Americi se snašao i uspeo. U pesmi se pominje Hjuston i Teksas, jer mi je nekako lepše poetski išlo uz rock n' roll i gitarski riff u toj pesmi, nego Feniks, Arizona“ –objašnjava tekstopisac.

„Ti si sva od svile, iz mojih snova mali nježni cvijet,
Ja sam tu kraj tebe, a već sutra možda ko zna gdje“

„Ti si iz ovog grada, pesma je bez refrena, veliki broj pesama su pesme bez refrena. Zašto je to tako, možda što je refren neki izraz radosti, strofe bi trebalo da budu neki uzleti, a refren finale, a ako refrena nema nema ni finala. Naravno pojedine pesme imaju i refrene, ali strukturalno dosta ih je u kojima se samo priča. Možda je i jedan od načina izražavanja i gitarski solo koji u velikoj meri može biti i refren, takav je slučaj na primer i u naslovnoj pesmi.“

„Jutro iznad grada i kišne kapi iznad krovova, Ja pijem sad zadnju pivu, pa idem tvome tati da mi te da“

„Album je dobar gitarski izričaj i nije larpurlartizam, ima dobrih priča i trebalo bi ga čuti“ – preporučuje frontmen grupe Kler Branislav Branja Baturan, a RockSvirke imaju tu čast da vam omoguće njegovo besplatno preuzimanje.

Album će biti dostupan u petak, 20. jula 2012. godine tačno u 12:00 na sledećoj adresi:

http://www.rocksvirke.com/download/kler

Pogledajte još