Svi ćemo morati da plaćamo RTS

Radio-televizija Srbija će predložiti Vladi Srbije nova zakonska rešenja kako bi se ispunila obaveza države da obezbedi RTS-u stabilan izvor finansiranja.

Ta rešenja trebalo bi da izjednače prava i obaveze građana Beograda i Novog Sada koji su prošlog meseca u više od 60 procenata platili TV pretplatu i ostatka Srbije gde se prosečna naplata kreće oko 21 procenat, saopštio je RTS.

RTS je u saopštenju povodom odluke Osnovnog suda u Čačku da odbije tužbe javnog servisa protiv građana koji nisu plaćali pretplatu, naveo da će pred tim sudom preduzeti dalja pravna sredstva predviđena Zakonom o parničnom postupku.

U saopštenju se ističe da odluka Suda u Čačku stvorila neujednačenu sudsku praksu u postupcima protiv tuženih zbog neplaćanja pretplate, i podseća da RTS nije tražio i nije uveo pretplatu već je ta nadoknada uvedena odlukom Vlade Srbije 2002. godine i Zakonom o radiodifuziji.

- Samo novi Zakon, kojim se obezbeđuje finansiranje javnog servisa, menja sadašnju zakonsku obavezu građana da plaćaju nadoknadu za javni servis u ovom obliku - navodi se u saopštenju i ističe da po važećim propisima RTS ne naplaćuje pretplatu već je taj posao poveren EPS-u.

RTS je obavezan da, štiteći interes građana koji redovno plaćaju pretplatu, utužuje građane koji ne plaćaju pretplatu i u postupku prilaže finansijske kartice sa podacima dobijenim od EPS-a, koje većina sudova prihvata kao verodostojenu ispravu.

Osnovni sud u Čačku odbio je 311 tužbi Radio-televizije Srbije podnetih protiv građana koji nisu plaćali televizijsku pretplata, rekla je juče vršilac dužnosti predsednika tog suda Svetlana Krunić Tasevski.

Pogledajte još