Nebojša Glogovac kao Draža Mihailović u Bajićevoj seriji "Ravna gora"

Za nekoliko dana, tačnije 24. jula, počeće snimanje serije "Ravna gora", novog i veoma ambicioznog projekta Radoša Bajića, piše "Press". U ovoj ratnoj seriji Nebojša Glogovac će tumačiti jednu od najzanimljivijih istorijskih rola: njemu je poverena uloga zapovednika Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića.

O prvim kadrovima u kojima se pojavljuje Draža Mihailović, Nebojša Glogovac za "Press" kaže:

- Scenario prati dešavanja na ovim prostorima od samog početka Drugog svetskog rata, pa tako i Dragoslava Mihailovića zatičemo u okolini Zvornika gde je boravio pred bombardovanje Beograda, a zatim prešao Drinu i pokušavao da organizuje svoju rasutu i obezglavljenu vojsku u jedini mogući način ratovanja protiv fašista u tadašnjim okolnostima - gerilu.

O svojim pripremama za ulogu Draže Mihailovića i njegovim privatnim navikama koje je otkrio pripremajući se za istu, Glogovac kaže:

- Ekipa serije "Ravna gora" i njihovi stručni saradnici obezbedili su gomile fotografija, izjava i drugih materijala koji mi daju sasvim dovoljan uvid u lik i delo Mihailovića. Na osnovu tonskog zapisa sa suđenja i fotografija pokušaću da proniknem u njegov karakter i odgonetnem koja je vrsta čoveka bio, što je meni, kao glumcu, najzanimljiviji deo ovog posla. Na osnovu izjava nekih njegovih savremenika saznao sam, na primer, da je bio blag, gotovo setan čovek, da se svakome obraćao sa „vi" i da je nosio neku tugu koja vodi poreklo od porodičnih tragedija koje su obeležile njegovo detinjstvo kao i kasnije zrele godine. Završio je najviše vojne škole, imao je vrlo široko obrazovanje, a o njegovoj hrabrosti na bojnom polju govore brojna odlikovanja, od onih u Kumanovskoj bici do posthumnih. Sve govori da je bio zanimljiv, drag i cenjen čovek, potpuno suprotan slici krvoloka kakvu su nam plasirali udžbenici iz istorije i posleratna propagandna mašinerija.

Ceo intervju sa Nebojšom Glogovcem o seriji "Ravna gora" možete pročitati ovde!

Pogledajte još