Jaja zdravija nego pre 20 godina

U jajima danas ima 25 posto manje zasićenih masti, koje se inače povezuju s bolestima srca, nego 80-ih godina, otkrilo je istraživanje britanskog Ministarstva zdravstva.

Osim što sadrže manje zasićenih masti, jaja imaju manje holesterola, kalorija i bogatija su vitaminom D nego prije 30 godina, prenosi Daily Mail. Jaje danas sadrži oko 177, dok je prije imalo 202 mikrograma holesterola. Ima 12 kalorija manje nego prije 30 godina, a sadrži gotovo dve trećine preporučenog dnevnog unosa vitamina D, potvrdila je studija. Poznavaoci tvrde kako su jaja zdravija zato što se promenila hrana kojom se hrane kokoške.

1. Boju žumanca određuje hrana koju kokoška konzumira. Što je više žutih i narandžastih pigmenata u hrani za kokoške, to će jasnija biti boja žumanjca.

2. Boja kokoške određuje boju jajeta. Bele kokoške, najčešći tip u SAD-u izležu bela jaja, dok su kokoške smeđeg perja češće u Europi, pa tu prevladavaju i takva jaja. Nema neke bitne razlike u kvalitetu.

3. Druge boje u jajetu variraju zavisno o njegovoj starosti i ostalim faktorima. Belanci su indikator koliko je jaje sveže. Roze ili šarena belanca pokazuju da je jaje pokvareno.

Pogledajte još