Mistakemistake

Greška? Ne! Sve na novom albumu „Kobajagi“ grupe Mistakemistake zvuči savršeno.

Konačno smo dočekali i promociju drugog albuma, i to u klubu „Tube“. Posle izdanja jaako uspešnog prvog albuma „Hipelectroragga2hopreggaestep”, prošlo je pet godina! Slušajući dva izvrsna vokala kako pevaju na engleskom, gledajući njihove neverovatno ekstrentrične i originalne spotove, mnogi su mislili da „Mistakemistake“ nisu bend iz Srbije. Tokom 2004. i 2005. „Move On“, „Searchin’“, i „Don’t be so bad“ osvežavali su čitavu srpsku muzičku scenu. Bilo je pomalo neverovatno da takvi elektronski zvuci pomešani sa živim instrumentima dolaze sa ovih prostora.

Određivanje njihovog muzičkog žanra posebna je priča. Već u nazivu prvog albuma („Hipelectroragga2hopreggaestep”) zadaju muke onima koji bi negde da ih svrstaju, i pokazuju da naizgled nespojivi žanrovi mogu da zvuče tako dobro i harmonično. I s nazivom drugog albuma oni poručuju da se ne vezuju ni za jedan pravac – kobajagi su elektro/rok, kobajagi rege/dab, i kobajagi grime/2step. Ustvari su sve to zajedno. I to nije sve – ima tu i afro bitova, brazilskih ritmova, pa onda nešto nalik Streets-ima, i mnogo drugih iznenađenja.

Posle kratkog i stidljivog „Dobro veče, mi smo Mistakemistake“, krenuli su dab zvuci, da bi ubrzo presekli žustrim elektronskim melodijama. Na sceni su pored Ivana Bona (kompozitora) i Edija Bona (producenta), i sad već standardnih vokala Elene Lange i Bojane Vunturišević, bili i gosti – Vukašin (Eyesburn), Madrugada, Robert... Čitavoj klupskoj atmosferi dodaju i taj koncertni doživljaj.

A njihov album „Kobajagi“ zvuči ovako: „Sjaj“, „En Vacances“ i „Friend“ – za pevušenje u bezbrižno popodne kod kuće. „Witness“ jako pozitivna elektronska stvar za ubrzavanje ovih zimskih dana koji podsećaju na jesenje, „Leave in Summer“ je već hit, i podseća na energiju s prvog albuma – nežni vokali sa elektronskim bitovima (kao i „No You“). „Produži“ savršena za đuskanje, stvar kojoj se publika u , čini se, najviše obradovala u Tjubu. „Wake me up“ sasvim lagana i ali sa divnom energijom koja podseća na Streets-e. „Afrob8it“ potencijalni hit, pogodna za bilo gde, bilo kad. „Concenrate“ – dosta regea, daba, za đuskanje u klubu. „Zašto su svi lupovi otišli na spavanje“ pomalo mračno i teško zatvara album.

Naravno, ovo je lični doživljaj preslušavanja albuma, i slušanja uživo. „Kobajagi“ možete slušati bilo gde i bilo kad, jer različiti žanrovi i raspoloženja prožimaju ovaj album, i to se oseća.

Tekst: Nada Veljković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još