Viršle: Odvratni postupak prerade otpada (VIDEO)

Pripremite se da bude zgroženi kada saznate šta jedete za doručak ili "s nogu" kada ogladnite na ulici. Jer, viršle jesu jedna od omiljenih "poslastica" iz širokog dijapazona brze hrane kojom je tržište zatrpano. I da, treba da se uplašite kako biste sledeći put dobro razmislili šta ćete svesno unete u organizam.

Omiljena mesna prerađevina mnogih - viršla, uglavnom se pravi od ostataka svinjskog i goveđeg mesa, kao i pilećih i ćurećih iznutrica. Međutim, to su možda i "najbolji" sastojci koji se nalaze u viršlama, jer i takvo meso "bolje" je od hemije koja se dodaje da bi se ono održalo, obojilo i pojačalo.

Ali, redom to izgleda ovako...

U velikim metalnim kacama, otpaci od svinjskog mesa se mešaju sa već čuvenom roze sluzi koja se, u slučaju viršli, pravi od ostataka pilećih grudi. Ova smeša otpadaka se potom gura kroz rešetke, a potom se ispira jakim mlazom vodom.

SAZNAJ: Šta je roze sluz - grozna smeša do koje se prave hamburgeri?

Dobijena masa se potom meša sa konzervansima u prahu, veštačkim aromama i crvenom bojom. Nakon toga sledi još jedno potapanje u vodu i istiskivanje u plastične folije, posle čega se dobijeno zagreva, hladi i, konačno, pakuje.

(old_image)

Proces koji možete videti u video klipu u nastavku apsolutno zaslužuje da se okarakteriše kao odvratan. Međutim, možda još šokantiniji su brojni dodaci kojih je u konačnom skoru možda i više nego samog "mesa".

Viršle u sebi sadrže velike količine skroba, zatim tu je voda, dva posto soli, natrijum nitrat koji se dodaje da bi proizvod bio dugotrajan, zatim su to kalijum i kalcijum trifosfati, polifosfati, natrijumov askorbat, karmin - boja koja se nalazi u u ruževima za usne i ekstrakt paprike.

Najveći broj vrsta viršli nastaje na ovaj način i spada u najgoru prerađenu hranu mesne industrije. Naravno, postoje izuzeci - prave viršle koje se zaista prave od mesa. Tek tada bi Nemci, originalni tvorci viršli, dozvolili da budu nazvane "frankfurterkama". Toga je danas veoma malo, na žalost, tako da dobro razmislite pre nego što kupite viršle iz masovne proizvodnje.

Pogledajte još