Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje?

Ulja na kojima nije naveden rok trajanja ili datum proizvodnje najčešće dugo stoje na policama, što im kvari okus.

Izbegnite svako maslinovo ulje starije od godinu dana. Ekstra devičansko maslinovo ulje dobija se nakon prvog presovanja maslina, a da bi neko ulje moglo dobiti naziv ekstra devičansko, ono ne sme imati kiselost veću od 0,8 posto. No tu granicu nije teško dostići pa se pod ekstra devičanskim uljem mogu prodavati i maslinova ulja prilično lošeg kvaliteta.

Pri odabiru se usmerite na ulja koja imaju kiselost manju od 0,5 posto. Tek tako ćete biti sigurni da su masline presovane neposredno nakon branja. Kupujete li domaće maslinovo ulje, isprobajte ga - kvalitet ćete prepoznati po blago gorkastom okusu. Možete malo ulja kanuti na dlan i pomirisati - trebalo bi da osetite miris masline ili trave.

Najveći neprijatelji maslinovog ulja su toplota i svetlost jer izazivaju brže kvarenje. Potražite ulje u što tamnijim staklenim bocama, a kako biste sprečili brže kvarenje, deo ulja prebacite u manju bocu i čuvajte ga u ormariću što dalje od izvora toplote. Ostatak čuvajte na temperaturi između 14 i 15 stepeni.

Izvor:24 sata.hr

Pogledajte još