Sve žene uz španske demonstrante zbog Bardema

Španski glumac Havijer Bardem učestvovao je na masovnim uličnim protestima u Madridu protiv mera štednje za koje kaže da će uništiti kulturu u Španiji i zemlju u celini.

Holivudska zvezda, sa bradom, tamnim naočarima i plavom majicom, pridružio se juče stotinama glumaca u protestu ispred ministarstva kulture. Protest je deo šireg radničkog protesta na ulicama Madrida.

Bardem, koji je dobio Oskara za ulogu ubice u filmu "Nema zemlje za starce", ponovio je žalbe radnika da će porezi i druge mere štednje nepravedno kazniti obične građane.

Bardem je rekao da podizanje poreza na proizvode poput karata za pozorište i film ubija kulturu u Španiji. Porez na dodatnu vrednost na bioskopske i pozorišne karte skočio je sa 13 na 21 odsto.

- Ovo je veoma nepravedna situacija jer vlada, umesto da natera finansijski sektor da plati za ono što su uradili, svu težinu stavlja na nezaposlene, bolesne, penzionere - rekao je on AFP-u.
Bardem je rekao da se oseća privilegovano što može da živi od filmova koje snima van Španije, u trenutku kada mnogi njegovi sunarodnici napuštaju zemlju u potrazi za poslom.

- Isprazniće ovu zemlju i ubiti budućnost za mnoge generacije - rekao je on.

Serija protesta izbila je prošle sedmice kada je premijer Marijano Rahoj, pod pritiskom evropskih zvaničnika, objavio nove mere štednje kako bi smanjio javni deficit.

Stopa nezaposlenosti u Španiji skočila je na 24 procenata i mnogi smatraju da će nove mere uticati na potrošnju i dodatno utući ekonomiju.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još