Magija Teslinog uma viđena maštom iluzioniste (Video)

Nikola Tesla je inspirisao američkog iluzionistu Marka Tempesta (Marco Tempest) da svojom magijom oda počast jednom od najvećih genija i vizionara svih vremena. Ovaj mađioničar-tehnoiluzionista svojim veštim rukama okreće stranice svojevrsne digitalne knjige čime, kao na vremenskoj traci, prikazuje imaginarne scene iz raznih perioda Teslinog života - od vremena detinjstva kada je već iskazivao svoje genijalne sposobnosti, preko vremena njegovih najvećih otkrića, do tužnog i usamljenog kraja u njujorškom hotelu "Valdorf Astorija" 1943. godine.

Tanagra pozorište (The Tanagra Theatre) je bilo veoma popularno početkom 20. veka. U njemu se korišćenjem sistema ogledala stvara iluzija sićušnih ljudi koji izvode predstavu na minijaturnoj pozornici.

Koristeći metode "Tanagra pozorišta" i kombinujući digitalne slike, projektor i knjigu sa čijih stanica iskaču različiti oblici isečeni od papira koji oslikavaju izgled i princip funkcionisanja nekih od najvećih pronalazaka, uključujući i Teslin transformator, Marko Tempest vešto i upečatljivo pripoveda o geniju kome bi se, sigurni smo, ovakav vid maštovite i originalne tehno prezentacije, veoma dopao.



Marko Tempest
je jedinstveni iluzionista, avanturista, mađioničar, šoumen, sanjar... piše u njegovoj biografiji. Njegovo kompjuterski generisano kombinovanje video zapisa, muzike, scenskih pokreta i dramskih elemenata u koje je utkao nesvakidašnju viziju budućnosti, čine njegove kreacije jedinstvenim u umetničkom svetu. Svoje neobične performanse je počeo da izvodi veoma rano, a već u 22. godini je pobedio na Svetskom Kupu magije u Njujorku, što ga je učinilo poznatim iluzionistom širom sveta.

Pogledajte još