Ljubav je opsesivno-kompulsivni poremećaj

I to je samo jedna od zanimljivih činjenica koje niste znali o seksu.

Ljubav na prvi pogled je stvarna
Dobro, nije to baš zrela ljubav, ali moguća je strastvena ljubav na prvi pogled. Mozak može aktivirati hormone povezane s ljubavlju unutar jedne petine sekunde, odnosno - na prvi pogled. Takođe, neka istraživanja pokazala su da je zaljubljenost u početku zaista kao droga. U mozgu se pojave euforični osećaji slični kao kod uzimanja kokaina.

Ljubav je eksplozija hormona
Kad smo zaljubljeni, naš je mozak doslovno zatrpan hormonima. Dopamin i norepinefrin zaslužni su za euforiju. Zato novi ljubavnici pričaju celu noć, putuju stotine kilometara samo da se vide za vikend i slično. Zaljubljenost aktivira i adrenalin, a on je glavni 'krivac' za znojenje dlanova, ubrzan rad srca i klecanje koljena kad ste pokraj voljene osobe.

Partneri po znoju
Ako vam se sviđa miris vašeg muškarca, odnosno miris njegovog znoja, vaši imunološki sastavi su potpuno različiti, a to znači da ste izvrstan par. Naime, vaša deca će tako dobiti dva različita gena za borbu protiv bolesti, pa će biti zdravija.

Muškarci i ovulacija
Muškarci to ne znaju, ali više ih privlače žene koje ovuliraju nego one koje su trenutno u nekom drugom delu ciklusa. Osim što im se više sviđa miris odeće koju su nosile žene s ovulacijom, jedno je istraživanje pokazalo da su u striptiz-klubovima muškarci ostavljali dvostruko veće napojnice ženama koje su ovulirale.

Izvor:T portal

Pogledajte još