Priča o pet majmuna

To je priča o pet majmuna!

Imate pet majmuna koji se nalaze u jednom kavezu. Treba da postavite uske stepenice prema vrhu kaveza tako da samo jedan od njih može da se penje po njima. Zatim na vrh tih stepenica stavite bananu. Kad tad, jedan od majmunčića kreće po hranu. U trenutku kada on počne da se penje po stepenicama ostalu četvoricu, pomoću creva prikopčanog na slavinu, istuširajte ledenom vodom. Oni će da jurcaju po kavezu i da vrište protestujući na taj način, ali vi ne obraćajte pažnju na to. Majmun koji se popeo na vrh kaveza uzeće bananu i pojesti je. Kada on počne da silazi sa stepenica vi zaustavite tuširanje.

Potom postavite drugu bananu na vrh stepenica. Opet jedan od njih kreće po voćku, opet ostalu četvoricu tuširate ledenom vodom, opet prekinete kada on završi sa jelom. Kada 30. put postavite bananu na vrh kaveza (a možda i ranije) i kada ponovo jedan od njih počne da se uspinje uz stepenice, ostala četvorica će skočiti na njega i fizički ga sprečiti u toj nameri jer ne žele da ponovo budu tuširani ledenom tekućinom. Tada izvadite jednog od njih iz kaveza, a u njega ubacite jednog novog majmuna. Novi odmah kreće po bananu, a ostala četvorica se bacaju na njega i tuku ga. On će pokušati još dva ili tri puta i pošto uvek „popije“ batine, odustaće od svoje namere.

Tada opet izvedite iz kaveza jednog starog majmuna, a uvedite opet jednog novog. Ovaj najnoviji, naravno, odmah kreće po bananu, a trojica starih majmuna i onaj jedan „novi“ majmunčić istog će trenutka početi da ga tuku – pri čemu onaj novi ne zna zašto to radi. Neprekidnim menjanjem majmuna u jednom trenutku ćete imati petoricu novih. „Najnoviji“ koji krene po bananu dobiće batine od ostale četvorice koji pojma nemaju zašto to rade, zašto ga tuku – njih četvorica nikada nisu bili istuširani!

Dakle, sve vam je danas copy(paste – svi kopiraju stare, ofucane stvari i metode – niko ne pokušava da se upita ZAŠTO to čini. Političke kampanje, berza, sport, mediji, naši svakodnevni životi – sve je to već smišljeno, a niko ne pojušava da stvari popravi. Osim u pogledu tuče – najnovijeg majmuna koji kreće po bananu uvek tuku na drugi, osmišljeniji način.

Sve je veoma jednostavno – onaj ko ima dovoljno novca da plati 30-ak banana, može da zaludi ceo svet. Ova priča ima samo jednu manu – govorio sam je bar pedesetak puta u raznim situacijama – i pred raznim novinarima i pred ekonomistima, pravnicima, političarima... Svi su se nasmejali i rekli da je priča odlična. I svako je u njoj prepoznao mnogo osoba, ali niko sebe.

Sad moram da završim jer idem po bananu – dok budem odsutan molim da niko ne pravi frku dole u kavezu.

Dača Kocjan

Pogledajte još