Može li veza uspeti ako samo seks ne štima?

Ako vas vaš dragi usrećuje na zilion drugih načina, lako je ubediti sebe da nezadovoljstvo životom u krevetu i nije neka stvar, prenosi B92.

Ipak, stručnjaci kažu da jeste.

Nemojte paničiti. Uz malo kreativnosti, možete da se seksualno usaglasite i doživite fizičku konekciju koja će biti jednako dobra kao i ostale sfere vaše veze.

Problem 1: On se ne fokusira na vaš orgazam

Ako se sa dečkom slažete savršeno i uigrani ste par dok ste obučeni, velike su šanse da on nije ni sebičan ni bezobziran. Pa kako onda deluje kao da ga ne zanima vaš vrhunac? Najverovatnije objašnjenje, stručnjaci smatraju, jeste to da ga je sramota.

Svaka žena je drugačija, tako da mupškarcu može biti teško da provali šta tačno vas ‘radi’”, objašnjava Ivon K. Fulbrajt, autorka knjige „Pleasuring: The Secrets of Sexual Satisfaction” (Tajne seksualnog zadovoljstva). „Vaš muškarac radije neće učiniti ništa nego što će pokušati nešto gde bi mogao da omane”.

Savršeno rešenje: „Pokažite mu šta radite kad ste same”. Većina muškaraca bi sve dala da može da posmatra svoju devojku dok masturbura, pa nema razloga da se stidite. Pokažite mu tačno koji pokreti prstima i koja kombinacija brzine i pritiska vas dovode do vrhunca.

Problem 2: Vas dvoje ne „pasujete”

Tužne vesti iz sveta nauke: kvalitet ličnosti nekog muškarca nema veze sa veličinom njegovog penisa. Ukoliko on nije obdaren koliko vama treba, vreme je da napravite „pozicionu strategiju”.

Ako mu fali dužine, lezite u misionarski položaj i približite noge ka grudima, radi dublje penetracije.

Previše je tanak? Lezite na leđa ili stomak sa spojenim nogama (neka njegove budu spolja).

Previše veliki? Budite na vrhu tako da možete da kontrolišete dubinu penetracije.

Naravno, ne treba da svoj repertoar ograničite na samo nekoliko položaja, ali imajte ovo na umu ako stvari „zaškripe”.

Problem 3: Oboma vam je dosadno

Ako ste u strasnom seksu uživale jedino tokom kratkih i burnih veza, možda nerado unosite tu bezobraznu stranu svoje ličnosti u dugoročni odnos.

Mnoge žene misle da, kada počnu da se zabavljaju sa nekim posebnim, ne žele da to ‘uprljaju’ rizičnim ponašanjem”, objašnjava stručnjak za veze dr Teri Orbuk sa Univerziteta u Mičigenu. „One veruju da stabilne veze nisu za neobuzdani seks i plaše se šta bi njihov ‘fini’ dečko mogao da pomisli ako postanu provokativnije”.

Izbacite brigu iz glave. Možete imati i zdravu vezu i divlji seks. Sve što vam treba je malo komunikacije. „Pričajte o svojim fantazijama, stvarima koje niste probali zajedno a voleli biste poput seksi igračaka, agresivnijeg seksa ili igranja uloga”.

Problem 4: Retko vodite ljubav

Seks je poput kineske hrane. Ako se jednom od vas dvoje jede, obično postoji način da ubedi ono drugo da odustane od pice. Slično tome, ako nijedno od vas ne pokušava da podstakne inicijativu, to pokazuje ozbiljan nedostatak interesovanja.

Različiti ljudi imaju različite šablone uzbuđenja. Mišel Vajner-Dejvis, autorka knjige „The Sex-Starved Marriage” (Brak bez seksa), smatra da oko polovine svih žena i muškaraca prvo oseti mentalno uzbuđenje, a tek onda želju za fizičkom intimnošću. Druga polovina mora da bude fizički stimulisana kako bi se napalila.

Ako su oboje u vezi u drugoj grupi, seks može da skrene na stranputicu jer niko ne oseća gorući nagon da načini prvi korak. „Umesto što čekate da budete raspoloženi za seks, možda treba da krenete sa intimnim ponašanjem pa će onda i želja uslediti”, kaže Vajner-Dejvisova. Ljubite se, mazite, grickajte, ližite... a onda odlučite da li želite seks ili ne.

Ako i to ne pomaže, možda je problem u niskom libidu. „Libido kontrolišu hormoni”, kaže dr Helen Fišer, autorka knjige „Why Him? Why Her?” (Zašto on? Zašto ona?) i ako promenite nivoe tih hormona, često možete da pojačate i svoju želju.

Jedan od načina da povisite nivo hormona jeste da zajedno radite neke nove stvari. Umesto da vikend preležite na kauču, idite u prirodu; isplanirajte putovanje u neko mesto na koje niste do sada išli.

Problem 5: Zapravo, nije problem u seksu...

U mnogim slučajevima, loš seks je simptom drugih problema u vezi ili u vama samima”, kaže Salcova. Na primer, možda se uzdražavate od seksa jer se tajno plašite vezanosti. Umesto da se suočite sa istinom, lakše vam je da se izgovarate na loš seks - jer je, osim toga, vaša veza savršena. Orbukova smatra da, ako ste uvek imali nezadovoljavajuće seksualne odnose, možda su vam neka loša iskustva iz dalje prošlosti stvorila te seksualne prepreke.

Seks takođe može da odražava i emotivna dešavanja u vezi i parovi to često koriste da izraze ljubomoru, nemarnost ili ozlojeđenost.

Dakle, ostavite neko vreme seks po strani i razmislite da li vas u stvari nešto drugo ne nervira - to što on previše ostaje na poslu, što omalovažava vaša osećanja, ne slaže se sa vašim prijateljima...

Ako ne priznate sebi da su to zapravo problemi koje zajedno treba da rešite, oni će se lako „prebaciti" u spavaću sobu i sabotirati odličan seksualni život koji biste mogli da imate.

Pogledajte još