Jankovićeva završila takmičenje u Melburnu

BEOGRAD/MELBURN, 25, januara 2009. (Beta-Fonet(old_image)) - Najbolja teniserka sveta Jelena Janković završila je učešće na Otvorenom prvenstvu Australije, pošto je u četvrtom kolu grend slema u Melburnu izgubila od 16. nosioca Marion Bartoli iz Francuske sa 0:2 (1:6, 4:6).

Nastup Jankovićeve je najlošiji nastup prvog nosioca u ženskoj konkurenciji na Australijan openu još od 1997. godine, kada je Nemica Štefi Graf, takođe u četvrtom kolu, izgubila od Amande Kucer iz Južne Afrike.

Jankovićeva je posle poraza u noći između subote i nedelje lošu formu opravdala nedostatkom trening mečeva.

"Nisam se takmičila prethodna dva meseca. Trebalo je da igram na egzibicionom turniru u Hong Kongu, ali smo se moja majka i ja razbolele. Zato nisam imala priliku da igram, da osetim atmosferu, uhvatim ritam", rekla je 23-godišnja teniserka novinarima u Melburnu.

"Inače sam tip igrača kome treba malo vremena da se navikne na teren, da igrajući stekne rutinu i samopouzdanje. Tek tada osetim da na terenu mogu da uradim šta želim, ali trenutno još nisam na tom nivou", dodala je srpska igračica.

Jankovićeva u prvom setu duela sa Bartolijevom gotovo da protivnici nije pružila otpor, pošto je Francuskinja već u šestom gemu imala prve set lopte.

Bartolijeva je, ipak, morala da sačeka da Jankovićeva osvoji jedini gem u prvom setu, a tek u drugom delu igre je morala da se značajnije potrudi.

Napor se isplatio, pošto je Bartolijeva napravila brejk više od protivnice i stigla do treće uzastopne, a ukupno četvrte pobede u sedam duela sa Jankovićevom.

"Još tražim igru, tražim samopouzdanje... Danas nisam uspela da ga pronađem. Marion je igrala zaista dobro, sve je pogađala... Meni ništa nije uspevalo", kazala je Jankovićeva, koja bi zbog rane eliminacije u Melburnu mogla i da izgubi prvo mesto na WTA listi.

Jankovićevu bi, u slučaju da stignu do finala, mogle da preteknu Serena Vilijams i Jelena Dementijeva.

"Zaista uživam na prvom mestu, što sam i dokazala krajem prošle godine kada sam osvojila tri turnira u nizu. Nije, međutim, bitno i ako ga izgubim, pošto je tek početak godine... Ima još dosta bitaka ispred nas, a za mene je najbitnije kako završi[, a ne kako počneš", istakla je Jankovićeva.

Bartolijevoj je, inače, za pobedu nad Jankovićevom, koja do sada nije osvojila grend slem titulu, bilo dovoljno 82 minuta.

"Bila sam puna samopuzdanja, pošto sam u prethodnom kolu protv (Lusi) Safarove igrala zaista dobro. Znala sam da mogu da pobedim", rekla je 24-godišnja Francuskinja, koja na prethodnih sedam nastupa u Melburnu nije prošla drugo kolo.

Bartolijeva će u narednom igrati sa sedmim nosiocem, Ruskinjom Verom Zvonarjevom, koja je, takođe u dva seta, eliminisala zemljakinju Nađu Petrovu (7:5, 6:4).

Pogledajte još