Mladi menjaju svet u Beogradu

„Ovogodišnja tema festivala je „Mladi menjaju svet!“. Pored radionica i otvorenog predavanja na Pravnom fakultetu, organizovan je i defile zastava i sajam država na kome su učesnici predstavljali proizvode svojih zemalja. Na konferenciji učestvuje oko 150 studenata iz 40 zemalja koji pohađaju neki od evropskih univerziteta“, kaže Dunja Antić, PR festivala.

Konferencija je zamišljena kao mesto neformalne edukacije i razmene iskustava, diskutovanja o razlicitim temama... Ove godine studenti mogu da učestvuju u jednoj od osam radionica: Mladi u politici, Mediji, Mladi u ekonomiji, Projektni menadžment, Fotografija, Teatar i Restyle.

(old_image)

Snow Shu je Kineskinja koja studira u Švedskoj. Od prijatelja je čula puno lepih stvari o prošlogodišnjoj konferenciji pa je rešila da se i sama prijavi. Pohađa radionicu „Teatar“ na kojoj kaže da nije previše novog čula, ali ističe da je naučila da je život kao šou i da moramo naučiti da se izrazimo. Za portal Nadlanu.com kaže da je više nego oduševljena Beogradom i ističe da je grad, iako nekada centar države koja je ratovala, danas više nego bezbedan.

Na konferenciji učestvuje i mladi Rus, Igor Somov. Studira biologiju i fiziku, učestvuje na radionici o fotografiji, a ističe da je još uvek rano da govori o tome šta je naučio pošto Konferencija još uvek traje.

Njegova koleginica Volha Kuzmina pak kaže da je dosta naučila da veruje da će znanja stečena na Konferenciji moći da iskoristi na svom poslu u marketinškoj agenciji. Ona je iz Belorusije, učestvuje na radionici fotografije i kaže da će svim svojim prijateljima preporučiti Konferenciju kao mesto gde mnogo mogu naučiti.

(old_image)

Pored učesnika sa evropskih univerziteta, mogu aplicirati i studenti bilo kog univerziteta u Srbiji. Dobro poznavanje engleskog jezika je primaran uslov, jer je to ujedno zvanični jezik festivala. Učesnici moraju imati bar 18 godina.

Festival su podržali Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo prosvete i nauke, GIZ fondacija, Turistička organizacija Beograda kao i mnogi drugi.

Foto: Tomo Kalasnikov

Pogledajte još