Đoković u četvrtfinalu posle pobede nad Bagdatisom

BEOGRAD/MELBURN, 25. januara 2009. (Beta-Fonet(old_image)) - Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu nakon što je pobedio Kipranina Markosa Bagdatisa sa 3:1 po setovima (6:1, 7:6, 6:7, 6:2).

Meč je trajao tri sata i 15 minuta, a završen je u dva sata i 15 minuta posle ponoći po lokalnom vremenu.

Treći teniser sveta u četvrtfinalu igraće sa teniserom SAD-a Endijem Rodikom. Rodik sedmi nosilac, pobedio je Tomija Robreda sa 3:0 (7:5, 6:1, 6:3).

Đoković je do sada tri puta igrao sa Rodikom uz dve pobede, uključujući i onu na poslednjem susretu, u četvrtfinalu prošlogodišnjeg Otvorenog prvenstva SAD-a, 6:2, 6:3, 3:6, 7:6.

Đoković je, inače, prvi set duela sa Bagdatisom dobio prilično lako, pošto je iskoristio lošu igru i još gori servis protivnika i osvojio prvih pet gemova.

Prvi set zato je trajao svega 25 minuta, ali je drugi bio mnogo neizvesniji pa je odlučen posle sat i šest minuta.

Bagdatis je prvi stigao do brejka, pošto je osvojio tri uvodna gema, iako je Đoković već u uvodnom gemu imao dve vezane, a ukupno tri šanse da 97. teniseru sveta oduzme servis.

Đoković se, ipak, nije predao i u sedmom gemu je nadoknadio brejk zaostatka, a u sledećem stigao i do izjednačenja od 4:3.

Brejkova do kraja drugog seta nije bilo, pa se ušlo u prvi taj-brejk u kome je Đoković bio odličan, osvojio prvih šest poena i stigao do vođstva od 2:0.

Obojica tenisera su u trećem setu bili mnogo sigurniji pri servisu, pa brejkova nije bilo, iako je Đoković u osmom gemu imao dve vezane prilike, a Bagdatis jednu u 11. gemu.

Ponovo se zato ušlo u taj-brejk u kome je Đoković osvojio dva prva poena, ali protivniku potom propustio naredna tri, dva na svoj servis.

Đoković je odmah uzvratio mini-brejkom, ali je ponovo izgubio sledeća tri poena. Potom je uspeo da osvoji dva poena na servis Bagdatisa, ali ne i da iskoristi svoj servis za izjednačenje. Bagdatis je tako taj-brejk dobio sa 7:5.

U prvom gemu četvrtog seta Đoković je napravio brejk, zatim osvojio gem na svoj servis i poveo sa 2:0. Teniseri su zatim osvajali gemove prilikom svojih servisa, ali je treći teniser sveta, ipak, u sedmom gemu napravio brejk i poveo sa 5:2.

Bagdatis je u osmom gemu imao prednost od 30:0, ali je Đoković uspeo da osvoji gem na svoj servis i trijumfuje i tako nastavi odbranu titule na Otvorenom prvenstvu Australije.

Srpski teniser Novak Đoković rekao je danas da je srećan zbog plasmana u četvrtfinale Otvorenog prvenstva Australije i dodao da svakom novom pobedom stiče sve više samopouzdanja.

"Osećam veliko olakšanje. Srećan sam što sam dobro igrao u četvrtom setu. Moglo je da bude i drugačije. Imali smo duge razmene udaraca i rezultat ne pokazuje pravu sliku meča. Kada Bagdatis uđe u svoj ritam, on je jedan od najtežih protivnika na ovoj podlozi i o tome sam morao da mislim", rekao je Đoković posle meča.

Đoković je rekao da oseća kako mu iz meča u meč samopouzdanje raste.

"Osećam da mi svakom novom pobedom raste samopouzdanje. To je i logično. "Sporo" sam počeo sezonu, igrao sam slabije na turnirima pred Australijan open, ali je ovaj turnir moj prioritet. Na terenu se osećam mnogo bolje, i fizički i psihički, i mislim da igram mudrije. Nadam se da ću tako nastaviti u četvrtfinalu", rekao je on.

Treći teniser sveta će u četvrtfinalu igrati protiv Endija Rodika iz SAD-a, koji je bio bolji od Španca Tomija Robreda u tri seta (7:5, 6:1, 6:3).

Bagdatis je navikao da igra duge mečeve, a prošle godine je meč protiv Lejtona Hjuita završio u četiri sata i 34 minuta posle ponoći po lokalnom vremenu.

"To je stvarno teško, ali to je deo posla. Nisam imao mnogo samopouzdanja jer nisam igrao prethodnih sedam meseci... Zadovoljan sam odigranim mečevima na Australijan openu. Igrao sam četiri meča, a dobio tri. Cilj je bio da igram i drugu nedelju u Melburnu i uspelo mi je, za tri sata", rekao je Bagdatis.
.

Pogledajte još