Restoran Caruso

Mnogi ne znaju šta se nalazi na poslednjem spratu zgrade na Terazijama br. 23. Ukoliko ste i vi među njima, otkrićemo vam tajnu - tu je restoran "Caruso".

Nije slučajno da restoran nosi ime čoveka koji je obeležio vreme u kom je živeo, jer poznato je da je čuveni tenor bio veliki hedonista, a ovo mesto je pravi mali raj za one koji vole da uživaju u dobroj hrani i dobrim vinima. Iako se nalazi u samom srcu Beograda, imaćete utisak da je gradska gužva i buka daleko od vas. U fantastičnom pogledu koji se pruža sa terase videćete naš grad na dlanu. Ne morate da brinete da ćete ostati uskraćeni za taj predivan prizor u ovim hladnim zimskim danima jer u pogledu možete uživati i udobno ušuškani, iz unutrašnjosti restorana.

Vlasnici kažu da su u enterijer restorana protkali Karusovu ljubav prema starinama, naslikavši na tavanici slike muza koje je voleo, bogove rata, pobeda i antičkih heroja koji takođe simbolizuju „Karuzovu epohu“. Bela boja koja preovladava u enterijeru i mnogobrojna ogledala doprinose da restoran izgleda prostrano i svečano.

Na vratima će vas dočekati predusretljivo i veoma ljubazno osoblje, koje će prema vama biti prijatno od trenutka kada uđete u restoran do onog, kada vam budu pomagali da obučete svoj kaput.

Hrana koju pripremaju predstavlja spoj mediteranske, domaće i balkanske kuhinje, a posebno se ponose jelima po svojim originalnim receptima, jer kažu da nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Oni koji uživaju u hrani znaju da pravi obrok ne znači samo napuniti stomak, već da u jelu treba uživati od momenta serviranja, dok izgledom i mirisima mami da ga probamo, do ukusa koji je poslednja kockica mozaika . Da ovde to jako dobro znaju uverili smo se kada su nam izneli svoje specijalitete. Prava mala umetnička dela.

Jedno od njih je "salata caruso", koja je odlično rešenje ukoliko niste previše gladni. Lagana, ali ipak dovoljno bogata da vas zasiti. Priprema se od lignji, kupusa, sira, origana i voća koje joj daje specifičan ukus. Čaša belog vina odlično prija uz njen ukus. Cena joj je 620 dinara. Italijanska salata koja, takođe spada u lagane obroke je 440 dinara, dok je ona sa gamborima 1.200 dinara.

Kao glavno jelo pripremili su file italijano, pečeni svinjski file uz sos od pavlake, pirinča, povrća, maslina i paradajza, sa dodatkom pomfrita kao priloga. Ukusu crvenog mesa odgovara crno vino, pa je čaša suvog vina "Chianti", čiji je snažan miris prosto opojan, pun pogodak uz ovaj ručak.

Cene glavnih jela su od 840 dinara, koliko je piletina caruso, preko hindu piletine od 980, za čiju se pripremu koriste egzotični začini , do brancina za koji biste morali da izdvojite 2.400 dinara. " Leteći gambori", koji spadaju u topla predjela su nas posebno zaintrigirali. Otkrili su nam da se tajna ovog specifičnog naziva krije u načinu serviranja.

Da završite obrok na najslađi mogući način, imate na raspologanju bogatu ponudu deserta.

Dobar glas besmrtnog tenora nadaleko je čuven i poznat, a verujemo da će to biti i " dobar glas" restorana koji nosi njegovo ime, ukoliko već nije.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još