Poznata imena svih članova nove vlade

Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) su danas na sednicama glavnih odbora utvrdili svoje kandidate za ministare.

U vladi će biti koalicije oko Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS), Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) i Stranka demokratske akcije (SDA).

Predsednik Vlade Ivica Dačić iz SPS biće i ministar unutrašnjih poslova, dok će vršilac dužnosti predsednika SNS Aleksandar Vučić biti prvi potpredsednik Vlade, zadužen za odbranu i bezbednost i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, i ministar odbrane.

Vlada će imati i tri potpredsednika među kojima su Suzana Grubješić iz URS koja će biti potpredsednica vlade zadužena za evrpsku integraciju i Rasim Ljajić iz SDPS koji će biti i ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu, telekomunikacije i informaciono društvo.

Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije koja je u koaliciji sa SPS, Jovan Krkobabić biće potpredsednik Vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike.

SNS je za ministra spoljnih poslova predložio državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Ivana Mrkića, karijernog diplomatu i bivšeg ambasadora u Japanu.

Kandidat SNS za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je Goran Knežević, a kandidat za ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.

Nikola Selaković je kandidat SNS za ministra pravde i državne uprave, a Bratislav Petković kandidat za ministra kulture, informisanja i dijaspore.

Kako je danas odlučio Glavni odbor SNS, kandidat za ministara prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja je Milan Bačević, dok je šahistkinja Alisa Marić kandidat za ministra
sporta i omladine.

Glavni odbor SPS je danas utvrdio da je kandidat te stranke za ministra prosvete, nauke, i naučnog razvoja Žarko Obradović, za ministra saobraćaja Milutin Mrkonjić, a za ministra zdravlja Slavica Đukić-Dejanović.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić koji je na izborima nastupio na listi koju je predvodio SNS, kandidat je za ministra građevine i urbanizma, dok će lider SDA Sulejman Ugljanin biti ministar bez portfelja.

Kandidat URS za ministra finansija i privrede je lider URS Mlađan Dinkić, a Verica Kalanović je kandidat URS za ministra regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

BEOGRAD, 22. jula 2012. (Beta)

Pogledajte još