Netanjahu: Izrael strahuje od pada sirijskog režima

Pogoršanje situacije u kojoj se nalazi režim sirijskog predsednika Bašara el Asada pothranjuje izraelske strahove da ekstremisti, povezani sa libanskom grupom Hezbolah ili Al Kaidom mogu da dođu u posed arsenala sirijske vojske, koji bi mogli da iskoriste za napad na Izrael.

Netanjahu je rekao da Izrael nije posebno razmatrao opciju da pokuša da pređe granicu kako bi zaplenio to naoružanje.

"Postoje druge mogućnosti", rekao je Netanjahu u intervjuu za televiziju Foks njuz.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak rekao je za vikend da će Izrael biti spreman da napadne sirijske arsenale oružja ako se ukaže potreba, istakavši da se Jerusalim sprema za najgore.

Netanjahu je istakao da je sprečavanje da sirijsko naoružanje padne u pogrešne ruke ključno za izraelsku bezbednost.

"Možete li da zamislite da Hezbolah, ljudi koji organizuju sa Iranom sve ove terorističke napade širom sveta, možete li da zamislite da oni imaju hemijsko oružje? To bi bilo kao da Al Kaida ima hemijsko oružje. To je nešto što nije prihvatljivo za nas, za SAD i za svaku miroljubivu zemlju na svetu", rekao je Netanjahu.

On je istakao da zato Izrael mora nešto da učini ako se ukaže potreba, odnosno ako padne trenutni sirijski režim, a ne uspostavi se novi.

Upitan da li je Izrael spreman da deluje sam, Netanjahu je rekao da je sirijski oružani arsenal "zajednička briga" i da zato treba "zajednički i reagovati".

Izraelski premijer je naveo da veruje da je pad sirijskog režima neminovan, ali da do tada mogu proći dani, nedelje ili meseci.

Viši zvaničnik izraelskog ministarstva odbrane Amos Gilad rekao je takođe danas za Vojni radio da trenutno, sirijski režim drži kontrolu nad arsenalima oružja "najbolje što može".

Mogućnost da bi krvoproliće u Siriji moglo da se prelije preko izraelskih granica postala je izvesnost kada su se intenzivirale borbe nedaleko od granične Golanske visoravni, koju kontroliše Izrael.

Jevrejska država je tu teritoriju osvojila od Sirije u Bliskoistočnom ratu 1967.

Ehud Barak je prošle nedelje upozorio da će Izrael zaustaviti eventualne sirijske izbeglice da uđu na teritoriju Golanske visoravni.

Istovremeno, šef vojne obaveštajne službe izrazio je zabrinutost da bi sirijska teritorija koja se graniči sa Golanskom visoravni mogla da postane utočiste za ekstremističke grupe.

Bezbednosni zvaničnici rekli su da izraelski vojnici na Golanu nisu stavljeni u stanje borbene gotovosti.

JERUSALIM, 22. jula 2012. (Beta-AP)

Pogledajte još