Islamska država Irak preti napadima na SAD

KAIRO, 22. jula 2012. (Beta-AP) - Novi lider ekstremističke grupe Islamska država Irak, bliske Al Kaidi, Abu Bakr al-Bagdadi poručio je da se ta organizacija vraća u uporišta iz kojih su je isterali američki vojnici pre povlačenja krajem prošle godine i zapretio je napadima na SAD.

U prvoj audio poruci objavljenoj na internetu od kada je 2010. došao na čelo Islamske države Irak, Al-Bagdadi je rekao da ta ekstremistička grupa, u kojoj dominiraju suniti, priprema operacije za oslobodjenje zarobljenika i napade na pravosudne zvaničnike.

U snimku, koji je kasno noćas postavljen na veb sajt koji uobičajeno ekstremisti koriste za slična saopštenja, pozivaju se muslimani da dodju u Irak i pridruže se Islamskoj državi Irak.

"Nosim vam dobre vesti: Počinjemo sa novom fazom u našoj borbi , sa planom nazvanim 'Rušenje zidova', i podsećamo vas na vaš prioritet da oslobodite muslimanske zatvorenike. Na vrhu vaših prioriteta kada su u pitanju mete jeste gonjenje i likvidacija sudija, istražitelja i čuvara", navodi se u audio poruci.

Pogledajte još