Zašto muškarci zaspe odmah posle seksa?

Naime, iako zvuči neverovatno, jedno istraživanje tvrdi da se pripadnici jačeg pola u krevetu radije okreću spavanju nego maženju, zbog toga što im je mozak jednostavno dizajniran da se "isključi" u nekom trenutku, prenosi Index.

Francuski naučnici skenirali su muški mozak pre i nakon orgazma i zaključili da se cerebralni korteks, odnosno, deo mozga odgovoran za razmišljanje, nakon seksa isključuje. Odmah potom, uključuju se drugi delovi mozga koji ostalim delovima "naređuju" da se deaktiviraju od seksualne želje. Celom procesu pripomažu i oksitocin i serotonin, čijim se ispuštanjem san inducira mnogo brže.

"Ovi eksperimenti pokazuju nam šta se tačno događa u mozgu tokom orgazma. Muškarci, pokazalo se, nakon toga obično imaju period "ponovnog punjenja baterija" u kojem, dok traje, jednostavno ne mogu da se uzbude. Kod žena je to drukčije, one nemaju taj period i često zameraju svojim muškim polovinama što spavaju nakon akcije u spavaćoj sobi.

Ali, to je kod muškaraca normalan postkoitalni proces", rekao je naučnik Serge Stoleru, predvodnik grupe naučnika centra za medicinska istraživanja u INSERM-u (Institut National de la Santé et de la Recherche Médical).

Ipak, ovo istraživanje nije bilo jedino na tu temu. Ono iz 2005. godine, na primer, tvrdi kako su ljudi jedine životinje kod kojih su spavanje i seks povezani. Isto istraživanje pokazalo je kako čak 48 posto od 10 hiljada ispitanih muškaraca, zaspi tokom seksualnog čina.

Pogledajte još