Glista ili penis

Nemavši kud, devojka reče "k*rac", na šta profesor kratko odbrusi "koleginice, vidimo se u sledećem ispitnom roku". Kad je već bilo kasno, devojka je saznala da je reč na "k" bila - "kopulativni organ".

Kopulativni organ ili kako bi narod rekao “petlić” (reč k*rac vodi poreklo od praslovenske reči “kur” koja je bila naziv za petla) i danas je predmet mitova, kontroverzi ali i novih naučnih saznanja. Ali, da li biste poverovali, kada bi vam neko rekao, na primer, da ljudski penis i jedna obična glista imaju dosta sličnosti, ne samo u vizuelnom već i anatomskom smislu.

Ovo baš tvrdi komparativni biolog Dajan Keli (Diane Kelly), koja se u svom istraživačkom radu bavi anatomijom penisa.

Znanje o jednom sistemu organa može nam, kaže Keli, pružiti uvid u neki sasvim drugačiji organ, pa da tako proučavajući strukturu gliste možete da dođete do neočekivanih saznanja o građi ljudskog penisa.

- Kada je u pitanju osnovna funkcija penisa, nauka je jasna; "ovo je organ za prenos sperme - kaže Dajan Keli ali i naglašava da postoji ogromna količina anatomskih varijacija.

Za sve su "krivi" kosturi

Na pitanje zašto je zainteresovana za ovu oblast, ona kaže zbog kostura.

- Penisi i kosturi imaju dosta veze jedni sa drugima – naglašava Keli.

Na postdiplomskim studijama iz biomehanike, ona se bavila projektom koji bi proširio naša znanja o funkcijama kostura. Priznaje da je probala dosta toga bez uspeha, a da je onda jednog dana počela da razmišlja o penisu sisara.

- I to je, zaista, veoma čudna vrsta strukture. Kako bi ispunio svoju osnovnu funkciju, oplodnje, njegovo mehaničko ponašanje mora da se promeni na zaista dramatičan način. Penis je uglavnom fleksibilan organ, koji se lako savija, ali pre kopulacije mora da se ukruti i postane teško savitljiv - kaže Dajan.

Pri svojim saznanjima ona je pošla od osnovne funkcije skelelta – kao sistema koji podržava tkiva i omogućava prenos snage.

(old_image)

Bara ili mokra krpa

Kao primer, ona navodi gliste, koje imaju kostur koji nauka zove hidrostatični skelet. Ovaj skelet, kako objašnjava Dajan, dobija pordšku pod pritiskom tečnosti iz okolnog zida tkiva, koji se odražava u napetosti i jačanju vlaknastih proteina, ovde je interakcija od presudnog značaja.

- Ako imate tečnost, bez zida koji ga okružuje i održava pritisak, imate baru, a ako imate samo zid bez tečnosti koja stvara napetost, imate smao mokru krpu - objašnjava Dajan Keli.

Penis, kako ona tvrdi, ima dosta obleležja hidrostatičkog skeleta. Ima centrali porozan prostor, erektilna tkiva koja ispunjava tečnost, u ovom slučaju, krv, zid tkiva koji je bogat tvrdom strukturom proteina kolagena.

Dajan priča da je u vreme kad je počinjala projekat najbolje objašnjenje za erekciju bilo da je - zid penisa okružen sunđerastim tkivima, koja su porozna i ispunjena krvlju, ova tkiva su pod pritiskom uspravna.

Tako ćete uz više tečnosti dobiti tkiva koja se šire, ali naglašava Dajan sve to, zapravo, nije moglo objasniti erekciju, jer nikog sistematski nije interesovao zid tkiva.

Hidrostatički skelet

Svaki hirdostatički skelet, prema njenim tvrdnjama ima iste osnovne elemente: kao što su centralna tečnost, okolni zud, dok je armatura vlakana na zidu tkiva bila poređana u ukršteni spiralni oblik (helices).

Dajan je napravila model skeleta od komada tkanine koji je zamotala oko naduvanog balona. Ovaj skelet je bio fleksibilan, ali kako kaže, njenog mentora je brinulo to što je zid tkiva penisa isti kao i svaki drugi hidrostatički skelet, pa šta je tu novo?

Laž i istina o penisu

Možda zvuči kao da se radi o horor filmu ali i penis se može slomiti. Medicina beleži slučajeve loma penisa za vreme vrlo strastvenog seksa.

Penis se samanjuje u hladnoj vodi – sasvim je izvesno tvrdi nauka , koja i naglašava da testisi moraju da budu na toplom kako bi mogli da uspešno proizvode spermu i testosteron.

Pušenje uzrokuje lošu erekciju. Ovo je istina jer pušenje sužava krvne sudove.

Veći ili manji, okrutna istina je da je većina penisa u stanju mirovanja duga ozmeđu sedam i deset centimetara. To ipak, kako kažu anatomi, ne znači ništa jer se neretko u stanju erekcije najmanji pretvore u najveće. Veličina, oblik i debljina penisa nemaju veze s genetikom, tvrde naučnici.

Istina je da čak 94 odsto muškaraca laže o veličini penisa. Ne postoji veza između veličine penisa i veličine stopala.

Dajan je zatim prikupila zid tkiva penisa sisara, stavila ga pod mikroskop u očekivanju da vidi spiralni oblik (helices) kolagena ili nešto tako, ali umesto toga videla je spoljni i unutrašnji sloj, i strelicu koja prikazuje drugu osu skeleta.

- Znali smo da postoji drugi način aranžiranja vlakana u hidrostatičkom skeletu – kaže Dajan. Ona je potom napravila model od pamučne krpe, balona koji je bio pod unutrašnjim pritiskom, ali za razliku od prvog modela u ovom su vlakana tkiva bila uređena na drugačiji način i za razliku od poprečnog spiralnog modela, ovaj model mogao je da se opire, proširuje i ima kontrakcije.

- Sve ovo nam govori da zidine tkiva imaju mnogo komplikovaniju funkciju nego da samo pokreću vaskularna tkiva, oni su sastavni deo penisa skeleta. Ako zid oko erektilnog tkiva nije pojačan na ovaj način, oblik će se promeniti, ali naduvani penis ne bi mogao da se opre savijanju i ne bi nikako mogao da obavi svoju funkciju – objašnjava Dajan.

I to je, ako je verovati saznanjima Dajan Keli, sva misterija penisa ili pre bi se reklo prirode, čiji je glavni cilj samo produženje vrste.

Pogledajte još