Koliko često treba menjati šminku

Teško je reći kad je kozmetički proizvod izgubio svoj kvalitet jer njegovo propadanje počinje čim ga otvorite, a potpuno je jasno da svaki pojedinac drugačije koristi i čuva kozmetiku. Malo je proizvoda na kojima je naveden rok upotrebe što je u svetu šminke veliki nedostatak, piše "The New York Daily News", a prenosi "Metro-portal".

Ipak, neke "odokativne" metode mogu da vam pomognu da izdvojite one proizvode koji bi mogli da imaju kraći vek trajanja - a to su najčešće oni kozmetički proizvodi koji su vlažni.

„Ono što će vam najčešće izazvati infekciju su stvari poput krema ili proizvodi koji su vlažni i tamni", citira "The New York Daily News" izjavu dr Andree Tau, optometričarke iz New Yorka i PR-a Američke optometrijske organizacije.

Poseban oprez važan je pri upotrebi proizvoda koji se koriste oko očiju. Stara maskara može izazvati blefaritis, neugodnu upalu očnog kapka praćenu svrbežom pa i konjunktivitis. Stručnjaci savetuju da šminku za oči menjate najmanje svaka tri meseca .

Kreme, tekuća i hidratizirajuća sredstva najmanje svaku godinu dana (i pre ako ih stalno koristite i u njih stavljate prste), a olovke, puder, ruževe i sjajeve za usne najkasnije nakon 18 meseci.

Držite se podalje od testera iz trgovina i drogerija, savetuje doktorka Tau. Ako baš morate da isprobate određenu boju, upotrebite štapiće od pamuka ili nanesite sloj na ruku i zatim obrišite. Uvek imajte u vidu da su testeri potencijalni izvor bakterija.

Takođe, ne stavljate olovku za oči unutar linije trepavica jer ćete time omesti rad Meibomove žlezde koja ima važnu ulogu u stvaranju suza. Ako te žlezde ne mogu pravilno da funkcionišu, mogli biste da imati problema sa suvoćom očiju.

Pogledajte još