Nebojša Stefanović novi predsednik Skupštine Srbije

Za izbor novog mladog predsednika parlamenta glasala su 142 poslanika, protiv je bilo 48, a uzdržano 15.

Za je bila vladajuća koalicija, SVM i Zaharije Trnavčević:

Podršku je dobio od poslanika SNS-a, SPS-a, URS-a, SDPS-a Rasima Ljajića i SDA Sulejmana Ugljanina, SVM i Zaharije Trnavčević iz pokreta Bogata Srbija koji se prošle nedelje priključio parlamentarnoj većini. .

-Glasovi protiv došli su iz opozicionih DS-a i LDP-a.

- Poslanici DSS bili su uzdržani.

Ukupno je glasalo 205 poslanika. Glasanje je bilo javno, a obavljeno je prozivanjem.

Stefanović je izjavio je da će njegov cilj u radu biti jačanje uloge parlamenta i da će insistirati na potpunoj kontroli izvršne vlasti, u skladu sa Ustavom. On je dodao da je svestan odgovornosti koju preuzima i da će raditi na daljem jačanju demokratije i parlamentarnizma u Srbiji.

Prioritet novog predsednika parlamenta:

"Prioritet u radu biće i dalje otvaranje parlamenta ka javnosti, što će omogućiti bolji život građana i efikasniji rad parlamenta", rekao je Stefanović.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić poručio da je ponosan što obrazovanog, mladog, odlučnog i trpeljivog čoveka može da predloži za tu funkciju. "Naš posao je kontrola izvršne vlasti i mi ćemo mu u tome pomoću, na najbolji način", rekao je Vučić.

Uz navode iz biografije, Vučić je dodao da će se Stefanović pre svega držati Ustava i zakona, dodajući da se SNS pre svega za to borila.

Biografija Nebojša Stefanovića:


- Aktuelni je predsednik Gradskog odbora Beograda SNS i potpredsednik Glavnog odbora stranke.
- Na izborima maja ove godine izabran je za poslanika u Skupštini Srbije i odbornika Skupštine grada Beograda.

- Rođen je 20. novembra 1976. godine u Beogradu, gde je završio Devetu beogradsku gimnaziju "Mihajlo Petrović Alas" i diplomirao na Fakultetu za poslovne studije Megatrend univerziteta.

- Magistar je ekonomskih nauka od 2011. godine. Radio je u privatnim firmama, koje se bave distribucijom računarske opreme i marketingom.
- Na poziciji direktora marketinga bio je od 2004. godine u preduzeću za spoljnu i unutrašnju trgovinu "Interspid".

- Dužnost zamenika finansijskog direktora obavljao je 2008. u preduzeću "Jabuka".

- U periodu 2004 od 2008. bio je odbornik u Skupštini grada Beograda. Na parlamentarnim izborima 2007. izabran je za narodnog poslanika (kao član Srpske radikalne stranke) i vodio je skupštinski Odbor za trgovinu i turizam. Bio je član Srpske radikalne stranke koju je napustio zajedno sa pristalicama Tomislava Nikolića nakon raskola u partiji 2008. godine

Govori engleski i ruski jezik. U braku je sa Anom i ima ćerku Ninu.

Pogledajte još