Letnje namirnice od kojih glava ne boli

Lubenica
Slatka i sočna, lubenica je pravi ukus leta.Ona je bogata likopenom, antioksidansom koji pomaže u zaštiti od karcinoma i srčanih problema, i istovremeno podstiče kožu da razvija prirodni zaštitni faktor .U vrelim letnjim danima najjednostavnije je samo razrezati lubenicu, a ako želite da malo eksperimentišete, pripremite salatu od kockica lubenice, feta sira i listova nane.

Paradajz
Paradjz je, kao i lubenica, bogat barem jednim važnim karotenoidom. Ovaj izuzetno hranjiv plod sjajan je izvor vitamina E. Obavezan je u letnim salatama, umacima, a ako želite isprobati nešto posebno, pripremite gazpacho od paradjza koji ste prethodno ispekli na roštilju

Jagode
Ovo voće je prava prehrambena elektrana: među prvih je 20 plodova s antioksidativnim kapacitetom, pa je i dobar izvor mangana i kalijuma. Samo jedna porcija - oko osam jagoda - daje više vitamina C nego narandža. Uživajte u voćnoj salati, ili je izmešajte sa spanaćem u slatki zeleni frape! Kad su jagode u pitanju, mogućnosti su beskrajne.

Maline
Osim što su dobar izvor vitamina K i magnezijuma, maline stvaraju osjećaj sitosti, pa su izvrstan izbor u svakoj dijeti. Koristite ih u desertima ili od njih napravite džem.

Borovnice
Borovnice su majka svih plavih supernamirnica i zvezde među antioksidansima, pa ne čudi što su one omiljena hrana koju dr. Oz preporučuje u borbi protiv starenja. Odlične su sveže, u kolačima, a ponekad je dovoljno da nekoliko plodova ubacite u čašu limunade.

Kupine
Kupine su takođe prepune antioksidansa i važan su saveznik u borbi protiv starenja. Semenke ovog sočnog voća nude i polinezasićene masti koje pomažu zdravlju srca. Tražite što tamnije kupine i pripremite ih u kolačima, voćnim salatama ili s jogurtom uz malo naseckanih orašastih plodova.

Pogledajte još