Ratari nisu poslušali savete stručnjaka

NOVI SAD, 25. jula 2012. (Beta) - Direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu Boislav Kobiljski izjavio je u sredu da bi štete na usevima prouzrokovane sušom bile manje da su poljoprivrednici poslušali savete stručnjaka uoči setve.

"Govorili smo na vreme da su zimske rezerve vlage izuzetno niske, da se u proizvodnju ulazi sa nedostatkom od 65 do 75 procenata vlage. Bilo je potpuno jasno, a i analize su to pokazale, da će ova godina biti ekstremno sušna", rekao je Kobiljski agenciji Beta.

On je podsetio da je Institut savetovao ratare da kukuruz ove godine seju u manjoj gustini, jer je to biljka koja nema problem sa visokim temperaturama i može izdržati i do 50 stepeni celzijusovih, ukoliko u zemlji ima dovoljno vlage.

"Znajući procenat vlage u zemlji i rizik koji nosi proizvodnja u gustim sklopovima, Institut je za pojedine hirbide preporučio da se ne seje više od 60.000 zrna po hektaru, ali nismo poslušani po ko zna koji put, verovatno i zbog marketinških nastupa ljudi koji nemaju kompetenciju da govore o struci i nauci", rekao je Kobiljski.

Pogledajte još