Slovačka počela da prihvata vize i u kosovskom pasošu

BRATISLAVA, 25. jula 2012. (Beta) Slovačka je od prošle sedmice počela da prihvata kosovske pasoše, šengenske vize u njima i ne traži za ulazak na svoju teritoriju više posebnu nacionalnu vizu samo za Slovačku kao poseban dokument.

" To ne znači da se Slovačka sprema da prizna nezavisnost Kosova" piše u sredu dnevnik SME.

"To je izraz predusretljivosti prema gradjanima sa kosovskim pasošem ali ne važi za diplomatske i službene. Kosovske pasoše imaju i deca i članovi porodica, slovački državljani, koji su otišli u inostranstvo sa bračnim partnerom", objasnilo je slovačko Ministarstvo inostranih poslova za današnje izdanje dnevnika SME zašto priznaje kosovske pasoše.

Taj predusretljivi korak zvanične Bratislave, koji se izmedju ostalog pravda i odlukom Evropskog suda da je potrebno da se zbog zaštite ljudskih prava priznaju dokumenti i putne isprave raznih zemalja, ne znači, medjutim da se Slovačka sprema da prizna Kosovo.

"Slovačka se ne sprema da menja svoju poziciju", potvrdilo je slovačkim listu ministarstvo. Slovačka isto tako, recimo, ne priznaje Tajvan ali priznaje pasoše koje ta zemlja izdaje svojim gradjanima.

Pogledajte još