Kineska novogodišnja večera

Stanovnici Pekinga započeli su proslavu svog najvećeg i najveselijeg praznika, Nove godine. Datum dočeka menja se svake godine, a slavlje traje čitave dve nedelje. Menja se i znak koji će obeležiti narednu godinu. Ovoga puta to je znak bivola koji simbolizuje spokoj, naporan rad, odlučnost i istrajnost. Sa željom da se ovaj svečani praznik obeleži i u Beogradu, u "Metropoliten Grilu", restoranu hotela "Hajat", organizovana je novogodišnja večera.

Izgled restorana je potpuno prilagođen prilici. Poštujući kineska verovanja da crvena boja simbolizuje sreću, prostor su ukrasili autentičnim detaljima crvene boje, uz okrugle stolove koji simbolizuju protok pozitivne energije ljudi koji sede za stolom.

Za ovu priliku specijalitete je pripremao tim kuvara na čelu sa Markom Hagenbahom, koji je šef kuhinje "Hajata". Ideja im je bila da predstave jela koja nemamo priliku da naručujemo u beogradskim restoranima.

Centralni deo dela restorana u kome je bila poslužena hrana zauzela su ona laganija jela, kojima počinje obrok: kineska soja, krekeri od račića, salata sa kikirikijem i škampima, salata od šitaki pečuraka i krastavaca uz slatki čili sos, marinirani pečeni tofu. U specijalnim azijskim posudama na licu mesta su pripremali povrće sa svinjetinom i knedlama, uz koji se služi sos od šljiva.

Od glavnih jela predstavili su razne specijalitete kao što su: dinstano meso krabe, pikantno azijsko povrće sa tofu sirom, pekinška patka, govedina sa indijskim orahom, svinjska rebarca, "long" supa sa nudlama i povrćem i "short" sa pečurkama i nudlama.

Gospodin Hagenbah je bio veoma raspoložen i otkrio nam je da je svoje veliko kulinarsko iskustvo stekao u Indonezij i Indiji. Rekao nam je da mu je azijska hrana omiljena, jer je lagana i zdrava i da posebno uživa u pripremanju sušija. Nije ostao ravnodušan ni prema specijalitetima naše kuhinje, najviše mu sa dopada karađorđeva, šopska salata i kajmak.

Slatkiši su servirani u simpatičnim teglicama i korpicama od bambusa: kokos puding, vodeni kokos sa kokosovim mlekom, sago sa dinjom, banana knedle, mlečno čokoladna torta i razno egzotično voće. Cena ove bogate večere bila je 2.500 dinara.

Interesatno je da među prisutnim gostima nismo primetili nijednog Kineza, verovatno su se još uvek odmarali od dočeka.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Marko Risović

Pogledajte još