Glogovac kao Draža, Bjelogrlić kao Tito

Serija će biti emitovana krajem 2013. godine, a glavne istrojiste ličnosti Josipa Broza Tita i Dragoljuba Mihailovića Dražu igraće glumci Dragan Bjelogrlić i Nebojša Glogovac.

To će biti prvi deo dramske trilogije „1941-1945", najavili su producenti projekta koji se realizuje u saradnji Radio-televizije Srbije i „Kontrast studija", javlja RTS.

Priča u kojoj su svi izgubili

Serija obrađuje, kako je ispričao reditelj Bajić, najosetljiviji period tragične srpske istorije i građanski, međusrpski rat u periodu od 1941. do 1945. godine.

- Odlučio sam da, sa najvećim pijetetom prema ogromnim žrtvama bratoubilaštva, ma sa koje strane one bile, ispričam primarno priču o srpskom narodu koji trpi posledice tragičnih istorijskih podela. Ne želimo da se opredeljujemo niti da presuđujemo - ispričaćemo priču u kojoj smo svi izgubili... Ne ponovila se - rekao je Bajić.

Reditelj Radoš Bajić

(old_image)

Reditelj objašnjava da serija nije "dokumentarna TV feljtonistika koja ima cilj da se bavi istorijskim činjenicama, da ih senzacionalistički otkriva i saopštava nove istine".

Cela trilogija govori o dešavanjima u Srbiji u periodu Drugog svetskog rata, a u fokusu prvog ciklusa, naslovljenog Ravna gora, biće događaji u proleće 1941. godine.

Prema scenariju, u središtu priče je narod, a od istorijskih ličnosti biće prikazani Dušan Simović, Bora Mirković, Slobodan Jovanović, kralj Petar II, pukovnik Dragoljub Mihailović, Josip Broz Tito, Milan Nedić, Kosta Pećanac, Krcun, Ranković, Ivan Ribar...

Pogledajte još