Pet "naduvanih" mitova o letu

Leto, kao i svako godišnje doba, donosi određene izazove za zdravlje na koje moramo obratiti posebnu pažnju. Naravno, u celu se priču često upliću mitovi koje je potrebno razotkriti kako prevencijom ne bismo postigli upravo obrnut učinak i napravili sebi zdravstvene probleme.

O ovoj temi pisali u časopisu "Eating Well" , a njihove zaključke prenosi "Metro-portal" razotkrivajući pet glavnih mitova na koje treba obratiti posebnu pažnju.

1. Zaštita od sunca

Panika od sunca poprima epske razmjere i bombardiraju nas sa svih strana savetima kako treba uvek na sebi imati neki oblik zaštite. Kreme i kremice prodaju se kao alva, međutim, kao i sve što je preterano, tako i mazanje može da donese probleme. Naime, preterana zaštita dovodi do ekstrema, pa tako tri četvrtine Amerikanaca ima premalo vitamina D. Ovaj vitamin čini kosti jačima, smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i još čitavog niza karcinoma, tako da se ipak treba dobro osunčati, uz primerenu dozu opreza.

2. Sladoled jako deblja

Slatkih stvari se ne treba odricati, nego ih uklopiti u ishranu. Naime, potpuno odricanje od slatkog dovodi do prejedanja, jer se oslobađaju molekuli kortikotropina u mozgu koji nam ne dozvoljava da osećamo sitost. Stoga, ližite sladoled jer mu je ukus na taj način intenzivniji nego kad ga jedete kašikom, a i jedete ga sporije i konzumirate manje, ali ga se nemojte odricati.

3. Beli luk tera komarce

Koliko god to dobro zvučalo, nije istina. Šta više, preterana konzmacija belog luka može da otera samo ljude od vas. Stoga, mrežice na prozore, tabletice u utičnice i duge rukave na sebe, to je jedini način borbe.

4. Med smanjuje alergije

Delimično jeste istina, jer ako kupite med u mestu u kojem letujete, u njemu će biti polena lokalnog bilja koje bi moglo da vam izazove alergiju, a u malim količinama koje su u medu, može da podstakne vaš imuni sistem. Međutim, najgori alergeni se i tako prenose se vazduhom, poput ambrozije, a tu vam med sigurno neće pomoći. Naravno, med je i dalje odličan za vaš organizam, ali nije čudotvoran.

5. Pijte osam čaša vode dnevno

Odraslom muškaracu prosečno treba 3 litra tečnosti na dan, a ženi 2.2 litra. Dosta tečnosti unosite i kroz hranu, tako da ne treba preterivati s vodom. Na potrebu za vodom utiču i aktivnosti kojima se bavite, tako da sve to treba uzeti u obzir, a ne sliediti uputstva o broju caša vode dnevno bez obzira na način života.

Pogledajte još