GP2 objavila mere za smanjenje troškova

MADRID, 26. januara 2009. (Beta-AP) - Razvojno takmičenje Formule jedan objavilo je mere za smanjenje troškova u borbi protiv globalne ekonomske krize.

Serija GP2 slediće primer F1 i smanjiti tehničke i sportske troškove.

"Ne možemo ignorisati svetsku finansijsku krizu koja utiče na sve nas. Moramo biti sigurni da možemo da prođemo kroz trenutno delikatno vreme tako što ćemo naći rešenja u tehničkim i sportskim oblastima", rekao je prvi čovek GP2 Bruno Mičel.

GP2 je objavila da će se smanjiti troškovi, naročito preko jeftinijih auto-delova. Serija je zaustavila testiranje u aerotunelima i odlučila da će redovno testiranje prestati posle prve trke u sezoni.

Timovi će morati i da smanje osoblje sa 13 članova na 12 u drugoj polovini sezone. GP2 je takođe spreman da pruži "izuzetni kredit" timovima kojima je to potrebno, kroz rezervne delove.

Formula jedan već je primenila niz mera za smanjenje troškova i očekuje se da će oni biti manji za 30 odsto. Tim Honde povukao se iz takmičenja u decembru zbog nedostatka novca.

Šampion Formule jedan, Luis Hamilton iz Meklarena, kao i sadašnji vozači Niko Rozberg iz Vilijamsa i Nelson Pike mlađi iz Renoa došli su iz GP2 serije.

Pogledajte još