Da li se preterano znojite?

Evo saveta časopisa "Lepota&Zdravlje" kako da naučite da kontrolišete znojenje.

Dezodorans nanosite uveče umesto ujutro

Uobičajena je praksa da dezodorans nanosite ujutru posle tuširanja, ali njegova učinkovitost je mnogo veća kada ga stavite uveče. Pre spavanja znojimo se manje nego tokom dana zbog čega antiperspiranti imaju bolji efekat ako se nanesu uveče. Na ovaj način dobićete 24-časovnu zaštitu protiv znojenja, a bićete zaštićeni i tokom fizikih aktivnosti ili ako vodom osvežite pazuhe. Malo dezodoransa možete naknadno naneti ujutro, što će dodatno pomoći u uklanjanju neugodnih mirisa.

Izbegavajte kafu, cigarete i alkohol

Alkohol proširuje krvne sudove čime se povećava temperatura tela i pojačava znojenje, dok kofein, i u manjoj meri nikotin, aktiviraju znojne žlezde. Stoga tekom tropskih vrućina konzumirajte ledenu kafu bez kofeina ili ledeni čaj, a uveče izbegavajte cigarete i pića sa visokim procentom alkohola.

Nosite plagano pamučno donje rublje

Veštački materijali poput sintetike ne daju koži da diše zbog čega se na njoj vlaga zadržava umesto da ispari. To može da bude posebno neugodno ako se takvi materijali ‘lepe’ na delovima tela koji se najviše znoje: stopala, prepone, pazusi i područje ispod grudi. Stoga tokom toplih dana i noći nosite donje rublje od laganog pamuka ili kvalitetnih materijala koji se brzo suše.

Upotrebite čaj

Umesto da pijete čaj, ispod oba pazuha (pazite da su suvi) stavite kesicu zelenog čaja. Smatra se da tanin u čaju rastapa spoljašnji sloj kože taman onoliko koliko treba da se pore zatvore. Ipak, nije dokazano da čaj ima antiperspirantna svojstva

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.