Odakle 248 fetusa? Kriminalno istraživanje ili...VIDEO

Ne samo ruska, nego i svetska javnost šokirana je jezivim scenama dečijih fetusa pronađenih u buradima u šumi na Uralu. O čemu se tu radi? Policija je pokrenula istragu.

Fetuse je pronašao jedan ribar. Bili su smešteni u četiri plastična bureta. Kako je prenela ruska televizija, zvaničnici veruju da su fetusi starosti između 12 i 16 nedelja potekli iz najmanje četiri različite medicinske ustanove i u toku je forenzičko ispitivanje.

Krivično delo
Lidija Lukutova sa moskovskog reginalnog Instituta za ginekologiju i akušerstvo kaže da je možda reč o krivičnom delu.

"Ovo je jednostavno nemoguće u normalnim ginekološkim klinikama.

Svi fetusi moraju da budu uklonjeni odmah, i ja ne bih isključila da je reč o nekoj vrsti kriminalne aktivnosti", rekla je ona, a prenosi ruska televizija.

Kozmetološke svrhe?
Šefica odbora državne Dume za porodicu, žene i decu Elena Mizulina smatra da su fetusi bili namenjeni upotrebi u farmakološke i kozmetološke svrhe.

"Moguće je da je zbog najavljene zdravstvene inspekcije u nekoj ustanovi neko želeo da se oslobodi okrivljujućih dokaza", rekla je ona za list "Izvestija".

Prema njenim rečima, fetusi na ovom stepenu razvoja su naročito zanimljivi za farmakologe i kozmetologe, jer predstavljaju veliki izvor matičnih ćelija, a "tražnja za takvim materijalom je ogromna".

Jedan lekar kaže da je moguće da su fetusi možda "ostaci" nekog eksperimenta.

Ruski zakon dopušta abortus do 12. nedelje trudnoće, a kasnije se to može uraditi jedino po preporuci lekara, ako je to neophodno da bi se sačuvao život majke. S pbzirom da prve analize upućuju na to da su pronađeni fetusi stariji, nagađa se da je reč o nelegalnim abortusima.


Da li su ovakvi slučajevi retki ili toga ima mnogo više nego što slutimo?

Pogledajte još