Konačno razrešenje: Da li postoji muško-žensko prijateljstvo?

Muškarci i žene ne mogu biti prijatelji, a muška prijateljstva sa ženama često pokreće seksualna privlačnost, bez obzira bili oni u vezi ili ne, tvrde naučnici Univerziteta Winsconsin. Žene mnogo češće smatraju takva prijateljstva više platonskim, a nadaju se da bi se iz njih moglo razviti nešto ako su nezadovoljne u svojoj vezi, prenosi Index.

Osim toga, muškarce često seksualno privlače njihove prijateljice i rado bi s njima otišli na dejt, bez obzira jesu li zauzeti ili slobodni. Takođe pretpostavljaju da ih prijateljice doživljavaju na romantičniji način nego što to zaista jesu.

Eksperiment koji je obuhvatio 88 parova muških i ženskih prijatelja dokazao je da je ljudski instinkt za razmnožavanjem toliko jak da ga je moguće potisnuti, ali ne i blokirati, a prijateljstva zauzetih muškaraca i žena imaju potencijalno negativne posledice na njihove odnose s partnerima.

Ipak, u srednjoj dobi količina seksualne hemije koju muškarci osećaju prema prijateljicama se smanjuje, dok za žene ostaje ista kao što je i bila, pokazao je odvojen upitnik na 140 ljudi.

Oni koji su potajno zaljubljeni u prijatelja suprotnog pola to pet puta češće vide kao problem, nego kao nešto dobro za njih. Za muškarce i žene jednake su dobrobiti takvih prijateljstva, a one uključuju savetovanje, jačanje samopouzdanja i poveravanje. Autori studije tvrde kako filmski i televizijski sadržaji "podgrejavaju" mogućnost razvoja prijateljskog odnosa u prijateljstvo s povlasticama.

Zaključak studije preslikava radnju filma "Kad je Harry sreo Sally" u kojem Billie Crystal objašnjava Meg Ryan da muškarac i žena ne mogu biti samo prijatelji, jer ideja seksa uvek stoji između njih.

Pogledajte još