Od jajeta prepelice do Big Meka

Višestruki šampion plivač Majkl Felps svakog dana pojede 12.000 kalorija, a za običnog gledaoca svih sportskih čuda i dalje ostaje nepoznanica i pitanje, kakvo to gorivo, koristi Usain Bolt kada pretrči 100 metara za 9,58 sekundi?

Neko pije surutku, neko čak i majčino mleko, poneko jede cveklu, a Usain Bolt priznaje da su njegova tajna: banane i jamajčanski slatki krompir. Pored ovog svaki dan na Boltovoj trpezi su i pirinač i riba.

Za predstojeće Olimpijske igre domaćin se potrudio da na trpezi spotista bude zastupljena najraznovrsnija kuhinja, da se poštuje svačija tradicija, ali izgleda da će se svaki sportista držati kada je hrana u pitanju svojih pravila. Tako se zna, da Novak Đoković ne koristi gluten u ishrani, a mnogi sportisti će se zarad rezultata odreći i kolača, sladoleda, čokolade, a navaliti na primer na cveklu.

Cvekla i surutka

Stručnjaci Univerziteta u Sent Luisu u SAD pronašli su da upotreba cvekle pre trke pomaže atletičarima da brže pretrče stazu. Naučnici tvrde da cvekla može da poveća izdržljivost i ojača mišiće.

Nauka je utvrdila da je i protein iz surutke kompletan, što znači da sadrži esencijalne aminokiseline neophodne u svakodnevnoj ishrani. Surutka je odlična za poboljšanje fizičke konstitucije i mišićne mase, bogata aminokiselina i priča se da je mnogi sportisti koriste posle napornnog treninga. Tvrdi se da sportisti koji ishranom unose više leucina, čime je surutka bogata, imaju glatke mišiće sa manjim procentom masti i bolju mišićnu masu. Ipak ovo ne znači da sa ovim realtivno jerftinim i lako dostupnim proizvodom treba preterivati, jer veće količine mogu da izazovu dijareju.

Ergogenici, mleko i crveno meso

Tekvondo borac Bahri Tanrikulu (32) koji je tri puta bio svetski šampion potvrdio je da svakog dana u organizam mora da unese 3.000 kalorija, ali i multivitamine, poznate kao i ergogenike, dodatke u ishrani za sportiste.

- Da ne uzimam te dodatke morao bih da pojedem nekoliko kilograma mesa i mnogo voća da bih uneo potrebnu količinu proteina i vitamina - priznaje Tanrikulu.

Svetski šampion u dizanju tegova Mete Binaj (27) pojede 3.500 kalorija. Svakod dana popije najmanje dve čaše mleka, a ishrana mu se uglavnom zasniva na crvenom mesu. Rvačica Elif Džale Jesilirmak (26) unese u organizam 3.000 kalorija dnevno, ali ne jede meso, već lososa i popije pet litara vode dnevno.

Poseban režim ishrane ima tim Kazahstana koji je najavio je da će pokušati da u Veliku Britaniju uveze kobasice od konjskog mesa. Kazahstanski sportisti kažu da su im kobasice neoophodne u postizanju dobrih rezultata. Kazahstanski tim uglavnom čine rvači, dizači tegova i bokseri kojima je potrebna ishrana bogata proteinima.

Ishrana na dan takmičenja

Sportistima je dozvoljen obrok od 500 do 550 kalorija, dva i po ili tri sata pre takmičenja. Najčešće se jede oko 60 grama kuvane ribe ili piletine, dva kuvana krompira koja se mogu začiniti limunom i peršunom, 100 grama spageta sa paradajz sosom, 100 grama soka od pomorandže ili nekog drugog isključivo prirodnog soka.

Brza hrana i spotisti

Sigurno sportisti ponekada sebi, dopuste i Big Mek, ali mnogi su se našli u čudu kada je objavljena vest da je sponzor Olimpijskih igara lanac restorana Mekdonalds.

Najavljeno je da će najača industrija brze hrane u Olimpijskom parku otvoriti najveći restoran na svetu, koji podseća na dvospratnu katedralu i koji će moći da ugosti 1.500 ljudi.

Najavljeno je da će u Olimpijskom selu raditi poseban restoran Mekdonaldsa, uz tri postojeća u Olimpijskom parku. Ostaje nam samo još da vidimo kako će biti posećen. Zvanični sponzor "Mekdonalds" procenjuje se da će tokom trajanja Olimpijade biti posluženo 50.000 bigmekova i 180.000 krompirića.

Britanci će ipak iskoristiti Olimpijadu kao dobru priliku da promovišu svoju kuhinju. Riba i čips, pire krompir ili engleski doručak nisu neka preporuka za dobre sportske rezultate, ali moći će da se lako nabave skoro na svakom ćošku. Sportisti i posetioci moćiće da tokom takmičenja slede i svoju tradiciju, pa će se na trpezi naći i halal i košer obroci, kao i hrana bez soli.

Hrana za 10.500 takmičara

Procenjuje se da će tokom Olimpijde biti posluženo više od 14 miliona obroka. Očekuje se da će sportisti pojesti više od 330 tona voća i povrća, 100 tona mesa, 232 tone krompira, 21 tonu sira, 19 tona jaja, 75.000 litara mleka i 25.000 vekni hleba.

Doping

Kako bi izbegli pozitivan test na doping, mnogi sportisti će morati da se odreknu i neke na prvi pogled obične hrane. Još se prepričava slučaj severnokorejske fudbalske reprezentacije, kada su na Svetskom prvenstvu za žene, u Nemačkoj, kod pet fudbalerki pronađeni steroidi. Procenjeno je da su fudbalerke koristile sredstva tradicionalne kineske medicine na bazi ekstrekta iz žlezda mošusnog govečeta. Nauka tvrdi da ovi ekstrakti sadrže steroide koji se nalaze na zabranjenoj listi. Fudbalerke su tako suspendovane na 18 meseci.

Sportisti će morati da se odreknu i kolača od maka. Mak sadrži morfin, koji se nalazi na zabranjenoj listi. Jasno je da će većina sportista kada je doping u pitanju morati da se okrene ka ličnom samopouzdanju, ali i aplauzima i navijanju publike.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.