Knjiga koja će žene naterati u krevet: Pedeset nijansi - Siva

-E.L. Džejms je spojila lepo i korisno, zaboravili smo da su sve to znale i naše bake - istakao je Igor Karanov, glavni i odgovorni urednik magazina Plejboj. - Uspela je da prožme pisanje seksom i obratno – ovaj roman će sve te naše žene, koje su se silno raspisale, naterati u krevet.

Karanov je na kraju poentirao:
- Poruka ove knjige je – je..te se.

Glumica Milica Milša je malo detaljnije iznela svoja zapažanja:
-Ona je mlada, lepa i nevina, ima 21 godinu. On, takođe, mlad i lep, 27 godina, bogat, vrlo iskusan i – sadista. Ovde se svašta dešava – neki kažu, feminizam je pao. Nije baš feminizam ovde pao. Ona je bistra, mlada dama koja njega itekako verbalno maltretira ali u seksu pristaje na štošta. Pročitajte ovu knjigu jer će vam biti interesantno da, možda, istražite sami sebe, da vidite dokle ste u stanju da idete ili niste. Mislim da je ovo interesantna priča, zanimljivo je pročitati šta sve može da se doživi a da ne osetite to na svojoj koži.

(old_image)


Zanimljivo je kazivanje mr sci. med. dr Danijele Tiosavljević iz ugla psihijatra:

-Ova knjiga je manjim, površinskim delom o emocionalnosti a većim o seksualnosti. Dopunila bih Igora – to je, po meni, spoj lepog, ružnog i korisnog. Ima edukativnu komponentu i vrši, ne samo zdravstveno, već i usko seksualno prosvetljivanje. Knjiga govori o spoznaji svoje normalne seksualnosti i zacrtavanju granice u odnosu na ono što je abnormalno. Sa druge strane, govori o seksualnosti koja se odvija korak u stranu i paralelna je sa svetom normalne seksualnosti a to je upravo seksualnost abnormalnih, odnosno, kako mi stručnjaci nazivamo, seksualna parafilija.

Autor je iznenađujuće autentično opisao motiv nastanka seksualnog sadizma i razloge zbog kojih glavni lik nije mogao da razvije normalno ponašanje već uživa u devijantnom. Prikazuje se arhitektura tog odnosa između vladara i potčinjenog, žrtve.

Utiske je iznela i voditeljka Olivera Kovačević koja je, neretko i u vezi muško-ženskih odnosa, meta tabloida:
-Ono što nas uvek uzbudi, uznemiri na neki način je pobuna protiv društva u kom živimo. Frojd je rekao da do kraja svog života nije uspeo da shvati šta to žene žele.

(old_image)

Ova knjiga je zanimljiva jer je otpor prema društvu, prema onome što je konvencionalno. Sve velike ljubavi su bile pobuna protiv društva – od Romea i Julije preko Tristana i Izolde, Ane Karenjine... Pobune protiv konvencije, staleža, protiv onog što je zabranjeno, zbog toga su nam zanimljive. U toj slici je odgovor na pitanje zašto se ova knjiga čita.


Nije bilo neočekivano prisustvo Vesne Dedić Milojević na promociji, kratko je za „Nadlanu.com“ prokomentarisala:

- Stigla sam do polovine knjige, još nisam došla do tog seksa pa čekam drugu polovinu. Očekujem da u nastavku vidim zbog čega je prodata u pet miliona primeraka.

Promociju je ukrasio prikladan, erotski art performans a „srećnici“ su na lutriji dobili i „igračke za odrasle“.

Dva najzanimljivija komentara ispod teksta, a da je neka impresija o romanu "Pedeset nijansi - Siva" dobija jedan primerak ovog bestselera.

Pogledajte još